Skip to content

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

Σύγχρονα ακουστικά βοηθήματα

Το ακουστικό βαρηκοΐας, ανεξάρτητα από τον τύπο και το σχήμα του, αποτελείται από τα εξής μέρη:

 1. το μικρόφωνο ή μικρόφωνα, που λαμβάνουν τους ήχους
 2. Τον επεξεργαστή, που κάνει όλη την επεξεργασία που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της εκάστοτε βαρηκοΐας
 3. Το μεγάφωνο
 4. Τη μπαταρία, που θα δώσει την ενέργεια για τη λειτουργία του ακουστικού

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

Στόχος, η ακοή που θα προσεγγίζει τη φυσική!

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τι θα πρέπει να περιμένουμε όταν βάζουμε πρώτη φορά ακουστικά. Τα ακουστικά είναι ένα βοήθημα και όχι μία μόνιμη θεραπεία. Ο στόχος μας είναι όσο φοράμε τα ακουστικά (μιας και δεν είναι μόνιμα στο αυτί μας), η ακοή μας να είναι τόσο ικανοποιητική, που θα προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τη φυσική ακοή.

Στην αρχή θα μας φανεί παράξενο, μιας και θα ακούσουμε κάποιους ήχους που είτε δεν τους ακούγαμε καθόλου, είτε τους ακούγαμε μειωμένους ή αλλοιωμένους. Ύστερα από ένα διάστημα προσαρμογής που είναι μεταξύ 10 ημερών έως και 2 μηνών, ανάλογα με τη βαρηκοΐα μας, τα ακουστικά θα αποδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μέγιστης σημασίας είναι επίσης και το αν θα φορέσουμε ένα ή δύο ακουστικά αν χρειάζεται, πληροφορία που θα μας την παρέχει ο σύμβουλός μας πριν την αγορά του ακουστικού, βάσει της εικόνας της ακοής μας. 

Όταν θα πάρουμε στα χέρια μας τα ακουστικά, ο εξειδικευμένος συνεργάτης της Ευήκοον θα μας εξηγήσει τη λειτουργία τους και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται, καθώς και άλλες μικρές, απλές όμως λεπτομέρειες, σχετικά με τη χρήση τους. Στη συνέχεια θα τα ρυθμίσει κατάλληλα και θα μας τα δώσει με μία πρώτη ρύθμιση, που να είναι ικανοποιητική για εμάς.

Είναι σημαντικό και προτείνεται στη δεύτερη ρύθμιση που θα ακολουθήσει μετά από ένα διάστημα -που θα μας υποδείξουν- ο χρήστης να επισημάνει στον ειδικό ακοοπροθετιστή τυχόν παρατηρήσεις αλλά και απορίες του, που θα βοηθήσουν ώστε η ρύθμιση να πάρει την τελική της μορφή. Είναι λογικό, άλλωστε, για κάποιον που φοράει για πρώτη φορά ακουστικά να μην έχει την ακουστική εμπειρία, ώστε να ζητήσει με σχετική ακρίβεια πιθανές μικροδιορθώσεις. Γι’ αυτό, καλό θα είναι κατά το πρώτο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ρύθμισης να σημειώνουμε τις απορίες και τους προβληματισμούς μας, π.χ. σε ένα χαρτί, για να είμαστε έτοιμοι όταν θα γίνει αυτή.

ΑΜΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ - ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Χρήση δύο ακουστικών βαρηκοΐας, αντί για ένα.

Τα πλεονεκτήματα της Αμφοτερόπλευρης Εφαρμογής

Όταν υπάρχει απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά, τότε πρέπει να εξετάσετε αν είστε υποψήφιος για δύο ακουστικά βαρηκοΐας. Ο ειδικός ακοοπροθετιστής θα σας καθοδηγήσει σχετικά με την καταλληλότερη λύση για την περίπτωσή σας, ενώ η τελική απόφαση λαμβάνεται από το πρόσωπο που θα τα φορέσει. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοκιμάσετε να φορέσετε δύο ακουστικά βαρηκοΐας, πριν τη λήψη της τελικής απόφασης. Με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όρασης και στα δύο μάτια με ένα ζευγάρι γυαλιά, είναι λογικό ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την αμφοτερόπλευρη απώλεια ακοής με ένα ζεύγος  ακουστικών βαρηκοΐας.

Εδώ θα βρείτε μερικούς λόγους για τους οποίους προτείνεται η χρήση δύο ακουστικών βαρηκοΐας, αντί για ένα:

 • Καλύτερη κατανόηση της ομιλίας, ειδικά σε περιβάλλον με θόρυβο, όπως για παράδειγμα σε μία συζήτηση πολλών ατόμων ή σε ένα εστιατόριο. Φορώντας δύο ακουστικά βαρηκοΐας και όχι ένα, μπορούμε να επιτύχουμε πιο εύκολα την επιλεκτική ακρόαση. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να επικεντρωθεί πιο εύκολα στη συζήτηση που θέλετε να παρακολουθήσετε. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που φορούν δύο ακουστικά βαρηκοΐας κατανοούν, συνήθως, την ομιλία σημαντικά καλύτερα από τα άτομα που φορούν ένα ακουστικό βαρηκοΐας.
 • Καλύτερος προσανατολισμός με δύο ακουστικά, αφού μπορείτε να αντιληφθείτε την κατεύθυνση του ήχου. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε σε μια κοινωνική συγκέντρωση, ο τοπικός προσδιορισμός του ήχου σάς βοηθάει να εντοπίσετε με ακρίβεια την κατεύθυνση και το σημείο από τα οποία μιλά κάποιος σε σας. Επίσης, σας δίνει τη δυνατότητα να προσδιορίσετε την κατεύθυνση από την οποία πραγματοποιείται π.χ. η κυκλοφορία ενός οχήματος, αλλά και όταν τα παιδιά ή τα εγγόνια σας παίζουν. Με απλά λόγια, με τη χρήση δύο ακουστικών βαρηκοΐας μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα από που έρχονται οι ήχοι σε κάθε κατάσταση.
 • Καλύτερη ποιότητα ήχου όταν υπάρχει στερεοφωνία.
 • Όταν φοράτε δύο ακουστικά απαιτείται χαμηλότερη ενίσχυση και στα δύο, άρα έχετε μικρότερη παραμόρφωση και λιγότερη ενίσχυση στους δυνατούς ήχους, και συνεπώς μικρότερη καταπόνηση της ακοής σας. Επίσης, χρησιμοποιώντας λιγότερη ενίσχυση, έχουμε μικρότερη πιθανότητα για σφύριγμα του ακουστικού.
 • Ευρύτερο ακουστικό φάσμα. Θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε ήχους που προέρχονται από πιο μακρινή απόσταση, αφού θα χρησιμοποιείται και τα δύο αυτιά και όχι μόνο το ένα. Για παράδειγμα, μια φωνή που μπορεί να ακούγεται μετά βίας σε 3 μέτρα από το ένα αυτί, μπορεί να γίνει αντιληπτή από απόσταση 12 μέτρων, χρησιμοποιώντας και τα δύο αυτιά.
 • Φορώντας δύο ακουστικά δίνεται η δυνατότητα και στα δύο αυτιά να εξασκούνται και να παραμένουν ακουστικά ενεργά.
 • Η ακοή γίνεται λιγότερο κουραστική, καθώς και το άκουσμα πιο ευχάριστο. Η πλειοψηφία όσων χρησιμοποιούν δύο ακουστικά βαρηκοΐας δηλώνουν ότι το να ακούν και να συμμετέχουν σε συζητήσεις είναι πιο ευχάριστο, σε σχέση με τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται μόνο ένα ακουστικό.
 • Εμβοές. Συχνά, εκτός από τη βαρηκοΐα, ένα ενοχλητικό σύμπτωμα είναι οι εμβοές. Η εξάλειψη των εμβοών με τη χρήση δύο ακουστικών βαρηκοΐας είναι πληρέστερη από ό,τι με ένα.
 • Προτίμηση των καταναλωτών. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά θα προτιμήσουν δύο ακουστικά, αντί για ένα, όταν τους δοθεί η επιλογή να ακούσουν αμφοτερόπλευρα. 

ΕΙΔΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ: ΠΟΙΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ – ΔΟΚΙΜΗ

Ενδοωτιαία & Οπισθοωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας

Τα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίζονται, όσον αφορά στη μορφή τους, στα παρακάτω είδη

1.Ενδοωτιαία ακουστικά

Σε αυτό το είδος, τα εξαρτήματα του ακουστικού προσαρμόζονται μέσα σε ένα κέλυφος που κατασκευάζεται κατά παραγγελία, παίρνοντας το αποτύπωμα του ακουστικού πόρου του πελάτη. Χωρίζονται στις επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος:    

Α. Ακουστικά ITE(In The Ear), που καλύπτουν όλο τον ακουστικό πόρο και μέρος της κοιλότητας του έξω ωτός.

Β.  Ακουστικά ITC(In The Canal), που καταλαμβάνουν όλο το ακουστικό κανάλι.
Γ. Ακουστικά CIC(Completely In Canal), που βρίσκονται εξολοκλήρου μέσα στο ακουστικό κανάλι.
Δ. Ακουστικά IIC (Invisible In Canal), που είναι τα πιο τελευταίας τεχνολογίας, με ακόμη μικρότερα εξαρτήματα, που «κρύβονται» βαθιά στο ακουστικό κανάλι, γεγονός που τα καθιστά πραγματικά αθέατα.

2.Οπισθοωτιαία ακουστικά

Σε αυτό το είδος, τα εξαρτήματα βρίσκονται τοποθετημένα στο εξωτερικό τμήμα του ακουστικού και ο ήχος οδηγείται σε ένα εκμαγείο, το οποίο κατασκευάζεται, επίσης, παίρνοντας το αποτύπωμα του ακουστικού πόρου του πελάτη. Χωρίζονται στις επιμέρους κατηγορίες: 

Α. Ακουστικά BTE (Behind The Ear), που είναι το κλασικό είδος ακουστικού «Πίσω από το αυτί» ή Οπισθοωτιαίου.
Β. Ακουστικά MiniBTE (Mini Behind The Ear), όπου ο εξωτερικός μηχανισμός είναι μικρός.

Γ. Ακουστικά MiniRITE (Mini Receiver In The Ear), που είναι τα πλέον διακριτικά εξωτερικού τύπου και παράλληλα προηγμένης τεχνολογίας ακουστικά.

Το ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος ακουστικού για κάθε χρήστη καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος και το είδος της βαρηκοΐας, η αισθητική, η ανατομία του ακουστικού πόρου κ.τ.λ. Για μία υπεύθυνη συμβουλή σχετικά με το ποιος είναι ο καταλληλότερος τύπος για εσάς, επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματά μας, όπου ένας συνεργάτης μας θα σας βοηθήσει στην επιλογή.

Όλα μας τα προϊόντα καλύπτουν τις προδιαγραφές περί ιατροτεχνολογικών προϊόντων και είναι πιστοποιημένα, φέροντας σήμανση CE.

ΣΩΣΤΗ-ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ

Κάθε βαρηκοΐα έχει το δικό της τρόπο αντιμετώπισης!

Η επιλογή του μοντέλου, του τύπου και του αριθμού των ακουστικών βαρηκοΐας είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της ακοής μας, από τη στιγμή της εφαρμογής και για όσο διάστημα τα έχουμε.

Σαφώς και είναι σημαντική η ανάγκη μας για καλαισθησία, η οικονομική μας κατάσταση και η ανησυχία μας για το αν θα βάλουμε ένα ή δύο ακουστικά, αλλά πρέπει να ιεραρχηθούν αυτές οι ανάγκες και να καταλήξουμε στην επιλογή του κατάλληλου ακουστικού για την πάθησή μας.

Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κάθε βαρηκοΐα έχει το δικό της τρόπο αντιμετώπισης, πρέπει να αποφύγουμε κριτήρια επιλογής του τύπου «Τέτοιο φοράει ένας γνωστός μου και είναι ευχαριστημένος» ή «Μου σύστησε ένας φίλος μου αυτόν τον τύπο» κ.τ.λ. Ο ειδικός ακοοπροθετιστής, μόλις θα έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης, θα σας συμβουλέψει σχετικά με την καταλληλότερη λύση. Από εκεί και μετά, υπάρχει πληθώρα επιλογών όσον αφορά στα ακουστικά, ώστε να ικανοποιηθούν οι ιδιαιτερότητες του κάθε απαιτητικού χρήστη και να βρεθεί η «χρυσή τομή», που θα δώσει το σωστό αποτέλεσμα, με τον πελάτη να είναι απόλυτα ικανοποιημένος.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

Στόχος, η υποδειγματική εξυπηρέτησή σας!

Η εταιρεία Ευήκοον μπορεί να καλύψει τον πελάτη σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τα ακουστικά βαρηκοΐας. Οι συνεργάτες μας, ύστερα από συνεχείς εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι σε θέση να είναι πάντα ενήμεροι για κάθε τι καινούργιο που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη.

Εξειδικευμένοι ακοοπροθετιστές θα σας υποδείξουν την καταλληλότερη λύση για εσάς. Είναι υπεύθυνοι για τη συμβουλευτική, την εκπαίδευση των χρηστών -νέων και παλιών-, τη σωστή ρύθμιση των ακουστικών και την επίλυση όποιας απορίας-προβλήματος σάς ανησυχεί.

Άρτια εκπαιδευμένοι Βιοϊατρικοί Μηχανικοί επανδρώνουν τα κεντρικά εργαστήρια της εταιρείας μας, με σκοπό την κατασκευή των εκμαγείων, των εσωτερικών ακουστικών, αλλά και την επισκευή βλαβών στο ακουστικό σας, με υπευθυνότητα. Στο εργαστήριο διατηρείται μεγάλη γκάμα ανταλλακτικών σε φυσικό απόθεμα, με στόχο την άμεση εξυπηρέτησή σας.

Στα καταστήματά μας μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο καλής λειτουργίας του ακουστικού σας και μία δωρεάν συντήρηση αυτού, καθώς και να προμηθευτείτε μπαταρίες και άλλα αναλώσιμα.

ΚΑΛΥΨΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Η εταιρεία ΕΥΗΚΟΟΝ είναι συμβεβλημένη με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  Εσείς πληρώνετε μόνο τη συμμετοχή σας!

Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος δημόσιος ασφαλιστικός φορέας στον οποίο υπάγεται η πλειοψηφία των ασφαλισμένων, καλύπτει το ποσό των 450€ για άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους, για ένα μόνο ακουστικό βαρηκοΐας. Εξαιρέσεις αποτελούν οι παρακάτω περιπτώσεις:
 • Για παιδιά έως 16 ετών, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το ποσό των 540€ ανά ακουστικό ανά 4 έτη και καλύπτει 2 ακουστικά (*πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που η απώλεια είναι πάρα πολύ μικρή).
 • Τα παιδιά έως 15 ετών δικαιούνται κάλυψη ανά έτος, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σημαντική μείωση στην ακουστική οξύτητα (προκύπτει βάσει συγκριτικών ακοογραμμάτων και πάνω από 50db).
 • Καλύπτει 2 ακουστικά αν η βαρηκοΐα είναι 80dbκαι άνω αμφοτερόπλευρα, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά με ποσά ανάλογα της ηλικίας (450€/ακουστικό για άνω των 16 ετών και 540€/ακουστικό για έως 16 ετών).
Ο ασφαλισμένος λαμβάνει ηλεκτρονική γνωμάτευση από το θεράποντα ιατρό ΩΡΛ, η οποία δύναται να εκτελεστεί από συμβεβλημένες με το φορέα επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας. Το ποσό που δικαιούται ο ασφαλισμένος αφαιρείται απευθείας από το συνολικό τίμημα αγοράς των ακουστικών βαρηκοΐας και ο ίδιος καταβάλλει μόνο τη διαφορά.

Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

Το Τ.Υ.Π.Ε.Τ. χορηγεί βοήθημα για αγορά ενός (1) ακουστικού βαρηκοΐας στα ασφαλισμένα μέλη του κάθε τέσσερα (4) χρόνια. Το χορηγούμενο ποσό καθορίζεται από το Δ.Σ. (~400€). Τα έμμεσα μέλη συμμετέχουν με ποσοστό 25% επί του τιμολογίου. Ειδικά για τα τέκνα καλύπτονται:

α) δεύτερο ακουστικό σε εξαιρετικά σπάνιες παθήσεις, όπως συγγενείς κληρονομικές βαρηκοΐες, ποσοστό κώφωσης 80% κ.λπ.,

β) αντικατάσταση των ακουστικών είναι δυνατόν να καλυφθεί πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας και μόνο μετά την παρέλευση δύο (2) χρόνων, μετά από έγκριση ωτορινολαρυγγολόγου του Τ.Υ.Π.Ε.Τ. και με βεβαιωμένη την επιδείνωση της βαρηκοΐας.

Στις πιο πάνω (α) και (β) περιπτώσεις είναι απαραίτητη η προσκόμιση ακοομετρίας και γνωμάτευσης από το θεράποντα ιατρό και η έγκριση ωτορινολαρυγγολόγου του Τ.Υ.Π.Ε.Τ.

Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Οι ασφαλισμένοι του ταμείου του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δικαιούνται 600€ για 1 ακουστικό κάθε 4 έτη. Για να αποζημιωθούν χρειάζονται ακοόγραμμα και γνωμάτευση από ΩΡΛ ιατρό του ταμείου του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Ύστερα καταθέτουν τα παραπάνω δικαιολογητικά μαζί με το φορολογικό παραστατικό αγοράς των ακουστικών που λαμβάνουν από την επιχείρηση στις παροχές του ταμείου, ώστε να τους επιστραφεί το καλυπτόμενο ποσό. Είναι δυνατόν να λάβουν αποζημίωση για 2 ακουστικά, κατόπιν έγκρισης ειδικής επιτροπής του ταμείου.

Ε.Υ.Δ.Α.Π.

Οι ασφαλισμένοι του ταμείου της Ε.Υ.Δ.Α.Π. δικαιούνται 410€ για 1 ακουστικό κάθε 3 έτη. Για να αποζημιωθούν χρειάζονται ακοόγραμμα και γνωμάτευση από ΩΡΛ ιατρό του ταμείου της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και, στη συνέχεια, να λάβουν έγκριση από τον Αρχίατρο. Ύστερα καταθέτουν τα παραπάνω δικαιολογητικά μαζί με το φορολογικό παραστατικό αγοράς των ακουστικών που λαμβάνουν από την επιχείρηση στις παροχές του ταμείου, ώστε να τους επιστραφεί το καλυπτόμενο ποσό.

Είμαστε συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επικοινωνήστε μαζί μας, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. 

Φόρμα Επικοινωνίας

  logo