Αιφνίδια βαρηκοΐα: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που την προκαλούν;

Αιφνίδια βαρηκοΐα ή ξαφνική κώφωση, ονομάζουμε την απότομη απώλεια της ακοής χωρίς κάποιο σύμπτωμα που να προειδοποιεί για αυτήν. Στο 90% των περιπτώσεων, η αιφνίδια βαρηκοΐα «πλήττει» το ένα μόνο αυτί.

 

Αιφνίδια βαρηκοΐα: Είναι αντιληπτή από τον ασθενή;

Μολονότι αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση, οι περισσότεροι καθυστερούν -λόγω άγνοιας- την επίσκεψή τους στον ειδικό. Αυτό συμβαίνει διότι θεωρούν πως είναι κάτι παροδικό που δεν χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, αποδίδοντάς το σε αλλεργίες ή προσωρινό μικροτραυματισμό. Αρκετοί πάσχοντες καταλαβαίνουν πως έχουν αιφνίδια βαρηκοΐα είτε όταν ξυπνούν το πρωί, είτε χρησιμοποιώντας το πάσχον αυτί κατά τις τηλεφωνικές κλήσεις. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, ασθενείς αναφέρουν ότι προτού χάσουν την ακοή τους, άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο στο εσωτερικό του αυτιού.

 

Αιφνίδια βαρηκοΐα: Πώς κάνει ο ειδικός τη διάγνωση;

Για τη διάγνωση, πρέπει να γίνει μια ειδική εξέταση: το τονικό ακοόγραμμα. Αν το ακοόγραμμα δείχνει απώλεια άνω των 30 ντεσιμπέλ, τότε είναι επίσημο: ο ασθενής πάσχει από αιφνίδια βαρηκοΐα.

 

Ποιους πλήττει η αιφνίδια βαρηκοΐα και πότε αναρρώνουν;

Η αιφνίδια βαρηκοΐα πλήττει ένα άτομο ανά 5.000, όμως επειδή η πάθηση συχνά παραμένει αδιάγνωστη, ο αριθμός ίσως είναι υψηλότερος. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μεσήλικες ανθρώπους, όμως δεν κάνει διακρίσεις και υπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν άτομα πολύ μικρότερης ηλικίας.

Σε διάστημα περίπου 15 ημερών, οι περισσότεροι ασθενείς με αιφνίδια βαρηκοΐα αναρρώνουν μερικώς ή και πλήρως. Το 85% όσων λάβουν άμεση βοήθεια από τον ειδικό, θα ανακτήσουν σημαντικό μέρος της ακουστικής τους ικανότητας.

 

Αιφνίδια βαρηκοΐα: Ποια είναι τα συχνότερα αίτια;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακριβής αιτία που προκάλεσε την αιφνίδια βαρηκοΐα δεν είναι προφανής. Όμως, τα συχνότερα αίτια, είναι τα ακόλουθα:

  • Ήχοι υψηλής έντασης.
  • Λοιμώδη νοσήματα.
  • Ιώσεις.
  • Ωτοτοξικά φάρμακα: Aντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά και διουρητικά
  • Κρανιοεγκεφαλικά χτυπήματα.
  • Παρουσία όγκου που περιορίζει το ακουστικό νεύρο.
  • Ασθενής αιματική ροή προς τα αυτιά.
  • Νευρολογικές διαταραχές.
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Σύνδρομο

 

Αιφνίδια βαρηκοΐα: Συμβουλές για την αντιμετώπισή της

Η αντιμετώπιση της αιφνίδιας βαρηκοΐας ποικίλλει ανάλογα το τι την προκάλεσε και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η συχνότερη αντιμετώπισή της ωστόσο, είναι η χρήση κορτικοστεροειδών, ειδικά αν η αιτία που την προκάλεσε παραμένει άγνωστη. Τα κορτικοστεροειδή, έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και λαμβάνονται συνήθως με τη μορφή χαπιού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, είναι όλο και συχνότερη η χορήγησή τους μέσω άμεσης έγχυσης στο πάσχον αυτί (ενδοτυμπανική θεραπεία). Αν η αιτία της αιφνίδιας βαρηκοΐας είναι γνωστή, τότε συνυπάρχουν και διάφορες άλλες θεραπείες, όπως η χορήγηση αντιβιοτικών. Τέλος, αν η απώλεια ακοής είναι μη αντιμετωπίσιμη, η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας βοηθά τους ασθενείς να ανακτήσουν σημαντικό μέρος της.

 

Μην παίρνετε αχρείαστα ρίσκα και μην αμελείτε ποτέ την επίσκεψη στον ειδικό!

Αν υποψιάζεστε πως πάσχετε από αιφνίδια βαρηκοΐα μην αφήνετε τίποτα στην τύχη του! Μεταβείτε το ταχύτερο δυνατό στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον», για να πάρετε τη γνώμη του πλήρως καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού μας. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και περιγράψτε μας το πρόβλημά σας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είστε απόλυτα βέβαιοι για το πώς να αντιμετωπίσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά την κατάσταση και να επιστρέψετε στους γνωστούς ρυθμούς της καθημερινότητάς σας.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Αιφνίδια βαρηκοΐα: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που την προκαλούν;»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.

Recommended Posts