Βουητό στο κεφάλι και οι αιτίες του

Βουητό στο κεφάλι και οι αιτίες του

Το βουητό (εμβοές) στο κεφάλι ή και στα αυτιά ενός ασθενούς είναι το άκουσμα θορύβων (σφυρίγματα ή βουίσματα) χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή που να τους παράγει. Ασφαλώς, το βουητό στο κεφάλι είναι αντιληπτό από τον παθόντα και μόνο. Το βουητό στο κεφάλι είναι μια αρκετά συνήθης πάθηση, η οποία ταλαιπωρεί συστηματικά το 15 – 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Συνήθως οι ασθενείς είναι άτομα που έχουν συμπληρώσει τα 60 έτη, ενώ αμελητέα είναι τα ποσοστά σε παιδιά και εφήβους.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν βουητό στο κεφάλι

Αυτό που συνήθως προκαλεί το βουητό στο κεφάλι, είναι κάποια υποκείμενη πάθηση. Οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν βουητό στο κεφάλι, είναι οι  ακόλουθες:

  • Προβλήματα ακοής λόγω γήρατος: Στο εσωτερικό των αυτιών (κοχλίας) υπάρχουν μικροσκοπικά και ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα. Σε κάθε ηχητικό κύμα που φτάνει στο αυτί σας, αυτά αντιδρούν με ταλάντωση. Έτσι, πυροδοτούν ηλεκτρικά σήματα κατά μήκος του νεύρου προς τον εγκέφαλο (ακουστικό νεύρο) κι εκείνος τα ερμηνεύει ως ήχο. Καθώς τα χρόνια περνούν, αυτά τα τριχίδια στο έσω αυτί, μπορούν να σπάσουν ή να λυγίσουν. Έτσι, μπορούν να «διαρρεύσουν» τυχαίες ηλεκτρικές παρορμήσεις στον εγκέφαλό σας, προκαλώντας το βουητό στο κεφάλι.
  • Λοίμωξη ή συγκέντρωση ξένου σώματος: Το έσω αυτί μπορεί να… φράξει λόγω συσσώρευσης υγρού (λοίμωξη αυτιού), του κεριού του αυτιού, βρωμιάς ή λοιπών σωματιδίων. Ασφαλώς αυτό το «μπλόκο», έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πίεση στο αυτί σας, προκαλώντας το βουητό στο κεφάλι.
  • Τραυματισμός: Ένα χτύπημα στο κεφάλι ενδεχομένως να επηρεάσει το έσω αυτί, το νευρικό σύστημα ή κάποια εγκεφαλική λειτουργία. Τέτοιου είδους τραυματισμοί μπορούν κάλλιστα να επηρεάσουν την ακουστική λειτουργία. Στις περισσότερες περιπτώσεις επηρεάζουν το ένα μόνο αυτί, όμως το βουητό στο κεφάλι θα είναι επίμονο και ενοχλητικό.

Ασφαλώς, το βουητό στο κεφάλι μπορεί να το προκαλεί πληθώρα άλλων παραγόντων, όπως είναι τα εξής: έλλειψη ύπνου, στρες, κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνη, ή άλλες χημικές ουσίες, κεφαλαλγίες καθώς και η συχνή και παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο υψηλής έντασης. Εδώ είναι μερικοί τρόποι αντιμετώπισης του βουητού στο κεφάλι:

Βουητό στο κεφάλι και τρόποι αντιμετώπισης

Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να ανακουφίσουν το βουητό στο κεφάλι, είναι οι ακόλουθοι:

  • Ξεκούραση και ύπνος: Η έλλειψη ύπνου συχνά μπορεί να είναι ο βασικός παράγοντας για το βουητό στο κεφάλι. Προσπαθήστε να κοιμάστε 6-8 ώρες κάθε βράδυ.
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού: Για το βουητό στο κεφάλι μπορεί να φέρει ευθύνη η αφυδάτωση. Φροντίστε να πίνετε 2 με 3 λίτρα νερό κάθε 24ωρο.
  • Αποφυγή Τοξικών Ουσιών: Περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και άλλων ουσιών, που μπορούν να επηρεάσουν το κεφάλι.
  • Περιορισμός του άγχους: Διαχειριστείτε το στρες σας με βρίσκοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για εσάς και την οικογένειά σας ή με τεχνικές όπως η γιόγκα. Τα αποτελέσματα μπορούν να είναι ευεργετικά.
  • Χρήση εξειδικευμένων συσκευών tinnitus masking: Συσκευές οι οποίες παράγουν διάφορους ήχους με σκοπό να ηχοκαλύπτουν τις εμβοές και να προσφέρουν ανακούφιση από αυτές. Υπάρχουν και κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας με αυτή τη λειτουργία που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Μην αναβάλλετε την επίσκεψη στον ειδικό ΩΡΛ ιατρό: Οι συμβουλές από το Διαδίκτυο δεν αρκούν! Στις περισσότερες περιπτώσεις παρέχουν προσωρινή ανακούφιση και δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα που προέκυψε. Αναμφίβολα η εξέταση από κάποιον ειδικό ΩΡΛ ιατρό είναι η προτιμητέα επιλογή, προκειμένου να γίνει πρώτα η διάγνωση και στη συνέχεια να εφαρμόσετε τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

Για το βουητό στο κεφάλι ή οποιαδήποτε πάθηση των αυτιών ελάτε στην Ευήκοον.

Ελάτε το ταχύτερο δυνατό στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον», ώστε να πάρετε τη γνώμη του πλήρως καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού μας. Εναλλακτικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και περιγράψτε μας ό,τι είναι αυτό που σας απασχολεί. Μόνο έτσι θα είστε απολύτως βέβαιοι για το πώς να αντιμετωπίσετε καίρια και δραστικά το βουητό στα αυτιά ώστε να επιστρέψετε άμεσα στους γνωστούς ρυθμούς της καθημερινότητάς σας.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Βουητό στο κεφάλι και οι αιτίες του»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.

Αναζήτηση

Καταστήματα