Ρήξη (διάτρηση) στο τύμπανο του αυτιού: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Ρήξη (διάτρηση) στο τύμπανο του αυτιού: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Τύμπανο του αυτιού και ρήξη. Ένας συνδυασμός που δεν είναι καθόλου δύσκολος να συμβεί, ειδικά αν αναλογιστείτε πόσο ευαίσθητο είναι το τύμπανο του αυτιού. Το τύμπανο του αυτιού είναι ουσιαστικά μια πολύ λεπτή μεμβράνη, τόσο ευαίσθητη ώστε να μπορεί να μεταδίδει τους πιο ανεπαίσθητους ήχους. Επιπλέον έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: Να διαχωρίζει τον έξω ακουστικό πόρο από το μέσο αυτί.

Πότε είναι ανησυχητική η ρήξη στο τύμπανο αυτιού

Η διάτρηση στο τύμπανο του αυτιού, είναι μια επίπονη κατάσταση που ωστόσο, τις περισσότερες φορές επουλώνεται μονή της, χωρίς θεραπεία. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το αν η οπή θα παραμείνει στο τύμπανο του αυτιού.

Ο παθών δεν χάνει εξ ολοκλήρου την ακοή του, αλλά αναλόγως με το μέγεθος της διάτρησης μπορεί να χάσει ένα μεγάλο ή μικρό κομμάτι της.

Τι μπορεί να προκαλέσει διάτρηση στο τύμπανο του αυτιού

Η διάτρηση στο τύμπανο του αυτιού δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φανταζόμαστε. Μπορείτε να προκαλέσετε φθορά στο τύμπανο του αυτιού ακόμα κι όταν το καθαρίζετε με μπατονέτες. Επιπλέον, ρήξη στο τύμπανο του αυτιού, μπορεί να προκαλέσει η απότομη αύξηση στην ατμοσφαιρική πίεση από έναν εκκωφαντικό θόρυβο ή ένα χτύπημα.

Πώς θα καταλάβετε ότι το τύμπανο του αυτιού σας έχει ρήξη

Η διάτρηση αυτιού είναι κάτι που πιθανότατα θα γίνει αντιληπτό καθώς μόνο αδιάφορη δεν περνάει. Επειδή η μεμβράνη στο τύμπανο του αυτιού διαθέτει πολλά αισθητικά νεύρα, συνήθως ένα χτύπημα σε αυτήν πάει μαζί με… πολύ πόνο. Επιπρόσθετα, ίσως να έχετε μια μερική απώλεια της ακοής σας (μπούκωμα). Το μέγεθος της απώλειας ακοής είναι ανάλογο της έκτασης της διάτρησης. Τέλος, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε κάποια αιμορραγία (συνήθως αμελητέα) λόγω των πολλών αγγείων στην επιφάνεια του τυμπάνου του αυτιού.

Ποια είναι η θεραπεία για τη διάτρηση στο τύμπανο αυτιού

Αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα μετά από ένα πιθανό αίτιο για διάτρηση στο τύμπανο του αυτιού πρέπει να δείτε άμεσα κάποιον ειδικό. Μέχρι τότε, μπορείτε να ανακουφιστείτε με μια ζεστή -όχι καυτή- κομπρέσα, την οποία θα τοποθετήσετε πάνω στο αυτί σας. Ακόμα, η λήψη φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη θα σας προσφέρουν μια προσωρινή απαλλαγή από τον πόνο.  Μην επιτρέψετε σε καμία περίπτωση να περάσει νερό στο εσωτερικού του αυτιού σας και ασφαλώς μη χρησιμοποιήσετε μπατονέτες.

Το τύμπανο του αυτιού μπορεί να θεραπευτεί σε 8 – 10 εβδομάδες. Αν δεν υπάρξει βελτίωση μέσα σε αυτό το διάστημα, το πιθανότερο είναι πως χρειάζεστε μια χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ακοής σας. Επισκεφθείτε ένα κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον», ώστε να πάρετε τη γνώμη του πλήρως καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού μας. Διαφορετικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και θα σας συμβουλεύσουμε άμεσα το καλύτερο για εσάς, με μοναδικό γνώμονα την ταχύτερη επιστροφή στη λειτουργική σας καθημερινότητα.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Ρήξη (διάτρηση) στο τύμπανο αυτιού: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο blog μας.

Αναζήτηση

Καταστήματα