Πτερύγιο αυτιού: Τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος του στην ακοή

Πτερύγιο αυτιού: Τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος του στην ακοή

Πτερύγιο αυτιού: Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του αυτιού, το οποίο διαδραματίζει κομβικότατο ρόλο σε όλη τη λειτουργία της αίσθησης της ακοής.

Πού βρίσκεται και τι είναι το πτερύγιο αυτιού;

Το πτερύγιο αυτιού μαζί με τον έξω ακουστικό πόρο, αποτελεί το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Ουσιαστικά, είναι το ορατό τμήμα του εξωτερικού αυτιού, το οποίο στον άνθρωπο είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι στα υπόλοιπα θηλαστικά. Οι σημαντικές διαφορές είναι πως το ανθρώπινο αυτί είναι κοντά στο πλάι του κεφαλιού κι έχει υποτυπώδη -αν όχι μηδαμινή- κίνηση. Το πτερύγιο του αυτιού, το καλύπτει μια λεπτή πλάκα ελαστικού χόνδρου, την οποία περιβάλλει σφιχτό δέρμα. Ο εξωτερικός χόνδρος του αυτιού έχει συγκεκριμένο καλούπι και περιλαμβάνει κοιλότητες, αυλάκια και ραβδώσεις που σχηματίζουν ένα ακανόνιστο ρηχό χωνί. Ασφαλώς, από άνθρωπο σε άνθρωπο, αυτή η κοίλη γεωμετρία παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τον σχηματισμό. Η βαθύτερη κοιλότητα στο αυτί, οδηγεί στον έξω ακουστικό πόρο, απ’ όπου περνά ο ήχος προς τα ενδότερα του ωτός. Το κάτω τμήμα του, το οποίο δεν έχει χόνδρο και είναι λίγο πιο σαρκώδες, είναι ο γνωστός σε όλους, λοβός.

Ποιον ρόλο διαδραματίζει το πτερύγιο αυτιού στη λειτουργία της ακοής;

Το πτερύγιο αυτιού παίζει σημαντικό ρόλο στη συλλογή των ακουστικών κυμάτων και χωρίς αυτό, η ακοή θα ήταν πολύ διαφορετική. Άλλωστε, το πτερύγιο αυτιού είναι το πρώτο μέρος του σώματος από όπου περνούν τα ακουστικά ερεθίσματα και οι ήχοι. Πριν την είσοδο στον ακουστικό πόρο και το εσωτερικό του αυτιού, τα ηχητικά κύματα πρέπει να περάσουν από το πτερύγιο. Αμέσως μετά, τα ηχητικά κύματα περνούν, δια μέσου του έξω ακουστικού πόρου, από την τυμπανική μεμβράνη (τύμπανο) και στο μέσο αυτί. Στο σημείο αυτό, τα ηχητικά κύματα δονούν μια σειρά από οστά, τα οστάρια. Οι δονήσεις των οσταρίων, περνούν στο γεμάτο με υγρό εσωτερικό αυτί και οι ήχοι παίρνουν τη μορφή σημάτων. Αυτά με τη σειρά τους, ειδοποιούν τον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος και ο εγκέφαλος τα ερμηνεύει αντίστοιχα. Αυτή είναι και η λειτουργία της ακοής, με το πτερύγιο αυτιού να αποτελεί την αρχή μιας πληθώρας διαφορετικών λειτουργιών.

 

Πτερύγιο αυτιού: Δυσπλασίες και παθήσεις

Οι δυσπλασίες στο αυτί, είναι αρκετά συνήθεις και εκτός από το αισθητικό κομμάτι, δημιουργούν συχνά και δυσλειτουργίες στην ακοή. Η θεραπεία είναι χειρουργική και αποσκοπεί στην αισθητική αποκατάσταση και στην επαναφορά της εύρυθμης λειτουργίας της ακοής. Οι πιο γνωστές δυσπλασίες στο πτερύγιο αυτιού, είναι οι ακόλουθες:

  • Μικρωτία: Μικροσκοπικά πτερύγια.
  • Μακρωτία: Υπερμεγέθη πτερύγια.
  • Πολυωτία: Περισσότερα του ενός πτερύγια ανά αυτι.
  • Ανωτία: Παντελής απουσία των πτερυγίων μονόπλευρα ή ακόμα και αμφοτερόπλευρα.

Εκτός από τις δυσπλασίες στο πτερύγιο, αυτό, μπορεί να πληγεί κι από άλλου είδους παθήσεις, συνήθως ως επιπλοκές τραυματισμών. Οι συνηθέστερες είναι οι εξής:

  • Περιχονδρίτιδα: Σφοδρή φλεγμονή του πτερυγίου με έντονο πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο. Η αντιμετώπισή της, συνήθως περιλαμβάνει χορήγηση αντιβιοτικών για την πρόληψη της παραμόρφωσης.
  • Ωταιμάτωμα: Έντονη συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα του. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη της επιδείνωσης και της παραμόρφωσης.
  • Επιθηλιώματα και κήστες: Κάνουν την εμφάνισή τους στην πίσω μεριά του πτερυγίου και η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης.

Μέχρι την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης ή της αγωγής (π.χ. λήψη αντιβιωτικών) που θα χορηγηθεί από τον θεράποντα ιατρό, για την αντιμετώπιση της περιορισμένης δυνατότητας ακοής χρησιμοποιούνται ακουστικά βαρηκοΐας. Ανεξαρτήτως πάθησης, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Ευήκοον, το κορυφαίο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής. Απλώς περιγράψτε μας το ιστορικό και τις ανάγκες σας ώστε το πλήρως καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό μας να σας καθοδηγήσει σχετικά με τους τρόπους αποκατάστασης της ακοής σας. Μη χρονοτριβείτε λοιπόν άλλο. Επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να έρθετε κι από κοντά ώστε μετά από μια σύντομη εξέταση να σας προτείνουμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Πτερύγιο αυτιού: Τι είναι και ποιος είναι ο ρόλος του στην ακοή»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.

Αναζήτηση

Καταστήματα