Παιδική βαρηκοΐα: Διάγνωση & αντιμετώπιση

Παιδική βαρηκοΐα: Διάγνωση & αντιμετώπιση

Παιδική Βαρηκοΐα ονομάζουμε τη μείωση της ακοής σε παιδιά και νεογνά που συνήθως οφείλεται σε:

  1. Παράγοντες εξωτερικής φύσεως (λοιμώξεις, φλεγμονές, ηχητικοί τραυματισμοί)
  2. Κληρονομικότητα (περίπτωση της συγγενούς βαρηκοΐας)
  3. Λοιπούς απροσδιόριστους παράγοντες.

Ως παιδική βαρηκοΐα ορίζουμε τις ακουστικές διαταραχές, από την ημέρα της γέννησης ή σε οποιαδήποτε άλλη φάση πριν την ενηλικίωση. Ανεξάρτητα από την αιτία, τον τύπο και τον βαθμό της, η παιδική βαρηκοΐα είναι μια πολύ σοβαρή διαταραχή της υγείας. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ γεννιούνται 12.000 βαρήκοα παιδιά τον χρόνο ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα βαρήκοα παιδιά ανέρχονται στο 1.000.000. Στη δε Ελλάδα, ο αριθμός των βαρήκοων κάτω των 18 ετών είναι περίπου 60.000.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας πάσχει από παιδική βαρηκοΐα

Τα παιδιά συνήθως μέχρι τον 1ο χρόνο, αναπτύσσουν τον προφορικό τους λόγο χρησιμοποιώντας 2-3 λέξεις με νόημα. Αντίστοιχα, στον 1,5 χρόνο οι λέξεις με νόημα φθάνουν τις 20 και στα 2 χρόνια μπορεί να συνδυάζει 2 -3 από αυτές μαζί. Ανάμεσα στα 2 και τα 5, το παιδί φθάνει να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο έως 250 λέξεις και να μπορεί να συντάσσει προτάσεις. Αν στον 1,5 χρόνο το παιδί δεν αναπτύσσει νοηματικές λέξεις ή στα 2,5 χρόνια δεν χρησιμοποιεί προτάσεις, πρέπει να κάνετε έλεγχο ακοής.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λειτουργικοί τρόποι  ώστε να καταλάβετε την παιδική βαρηκοΐα. Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση στον ήχο και τη μουσική και οι δυνατοί θόρυβοι δεν το αποσπούν, είναι πιθανό να πάσχει από παιδική βαρηκοΐα. Επιπλέον, αν δεν αντιδρά στη φωνή σας ή δεν προσπαθεί ποτέ να αναπαραγάγει ό,τι ακούει, είναι επίσης δείγματα βαρηκοΐας. Στη νηπιακή ηλικία, η συναναστροφή με περισσότερα άτομα κάνει τη βαρηκοΐα ευκολότερα διακριτή λόγω προβλημάτων στην επικοινωνία.

Η επίσημη διάγνωση για την παιδική βαρηκοΐα

Για την εκτίμηση της πάθησης, υπάρχουν τα προγράμματα πρώιμης ανίχνευσης της βαρηκοΐας νεογνών. Αξιοποιούν τις ωτακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ) και τα αυτόματα προκλητά δυναμικά (ΑΒR) εγκεφαλικού στελέχους, δηλαδή ανώδυνες, ασφαλείς και μη επεμβατικές εξετάσεις. Οι ΟΑΕ είναι μια εξέταση που εφαρμόζεται τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα όταν δεν φαίνεται να υπάρχει αντίδραση στα ακουστικά ερεθίσματα. Αν αποτύχουν, το παιδί υποβάλλεται σε πλήρη διαγνωστικό ωτακουστικό έλεγχο μέσω των ABR.

Παιδική βαρηκοΐα και τρόποι αντιμετώπισης

Το παν είναι η έγκαιρη διάγνωση. Όσα παιδιά διαγνωστούν άμεσα με παιδική βαρηκοΐα παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο σε σύντομο διάστημα χρησιμοποιώντας ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα. Έπειτα, με τη βοήθεια της λογοθεραπείας, η ποιότητα ζωής αναβαθμίζεται αντιμετωπίζοντας το ωτακουστικό πρόβλημα και προλαμβάνοντας την καθυστέρηση στην ομιλία.

Επισκεφθείτε το ταχύτερο δυνατό το κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας Ευήκοον, ώστε να σας καθοδηγήσει ένας από τους εξειδικευμένους συνεργάτες μας. Σε συζήτηση μαζί τους, θα βρείτε από κοινού την καλύτερη λύση για το παιδί σας, ώστε να έχει την ποιότητα ζωής που θέλετε. Η παιδική βαρηκοΐα είναι το κλασικό παράδειγμα πάθησης όπου η πρώιμη διάγνωση και γρήγορη αντιμετώπιση μπορεί να προλάβει τα χειρότερα. Επικοινωνήστε άμεσα με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και αφεθείτε στην εμπειρία και τη γνώση του πλήρως καταρτισμένου προσωπικού μας.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Παιδική βαρηκοΐα: Διάγνωση & αντιμετώπιση»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για την ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο evikoon.gr/nea-eyikoon/

Αναζήτηση

Καταστήματα