Λεμόνι και ακοή: Υπάρχει τελικά συσχέτιση;

Λεμόνι και ακοή: Υπάρχει τελικά συσχέτιση;

Λεμόνι και ακοή: Ένας συσχετισμός που γυρίζει πολλές γενιές πίσω, καθώς κρατά από τότε! Όλοι από λίγο έως πολύ, έχετε ακούσει ότι το λεμόνι λειτουργεί προστατευτικά για τα αυτιά. Ως γιατροσόφι που διασώθηκε πάππου προς πάππου, ο χυμός λεμονιού φέρεται να οξύνει την ακοή. Όμως πόσο απέχει αυτή η θεωρία από την αλήθεια; Είναι μύθος ή γεγονός; Κι αν όντως το λεμόνι βοηθά την ακοή, γιατί δεν υπάρχει κάποια επίσημη μελέτη που να το επιβεβαιώνει; Ή έστω ένα πείραμα που να αναιρεί τη θεωρία για το λεμόνι και την ακοή που έχει φτάσει στα αυτιά όλων.

Μπορεί να μην υπάρχει κάποιο επίσημο πόρισμα γύρω από το δίπολο «λεμόνι» και «ακοή», αλλά η διατροφή και ο υγιής τρόπος διαβίωσης είναι έννοιες αλληλένδετες με τη μακροζωία και την ευεξία. Το λεμόνι λοιπόν χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και διάφορες φυτοχημικές ενώσεις με ευεργετικές ιδιότητες, είναι μια υπερ-τροφή που βοηθά πολύπλευρα τον οργανισμό μας. Στο παρόν άρθρο, θα σας αναλύσουμε το πώς αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο και για τα αυτιά μας, εξηγώντας γιατί λεμόνι και ακοή είναι… συγκοινωνούντα δοχεία!

Λεμόνι και ακοή: Πρόληψη της βαρηκοΐας

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το «είμαστε ό,τι τρώμε» βρίσκει εφαρμογή και στο πεδίο της ακοής, σύμφωνα με αξιόπιστη μελέτη του επιστημονικού περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition. Όπως η όραση διαθέτει διατροφικούς συμμάχους σαν το ψάρι (Ω-3 λιπαρά) και το μοσχαρίσιο κρέας (ψευδάργυρος) που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών, έτσι και η ακοή. Θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C & E, το μαγνήσιο και το Β-καροτίνη, βελτιώνουν την ακοή και περιορίζουν τον κίνδυνο απώλειάς της. Ποια τροφή είναι πλούσια σε Βιταμίνη C και περιέχει σημαντική ποσότητα μαγνησίου, β-καροτίνης και Βιταμίνης Ε; Σωστά μαντέψατε!

Λεμόνι και ακοή: Προστασία από τις λοιμώξεις

Τα εσπεριδοειδή και δη τα λεμόνια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού χάρη στην πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Όπως κι αν τα καταναλώσετε θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα δυνατό και σε εγρήγορση. Επομένως, οι λοιμώξεις θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες να πλήξουν τα αυτιά σας, επιτρέποντάς σας να διατηρήσετε την υγεία της ακοής.

Λεμόνι και προστασία: Περιορισμός του σακχαρώδη διαβήτη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση που συχνά οδηγεί σε προοδευτική κώφωση ή περιοδική έκπτωση της ακοής. Η κατανάλωση χυμού λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθιστώντας δυσκολότερη την εξάπλωση της πάθησης.

Τελικά λεμόνι και ακοή σχετίζονται άμεσα;

Η ρεαλιστική πραγματικότητα για το λεμόνι και την ακοή, είναι κάπου στη μέση ή τουλάχιστον ο συσχετισμός δεν είναι άμεσος. Πράγματι, δεν υπάρχει κάποια μελέτη -τουλάχιστον επίσημη- που να επιβεβαιώνει ότι ο χυμός λεμονιού προστατεύει άμεσα την ακοή. Στον αντίποδα όμως, δεν υπάρχει και κάποια απόδειξη για το αντίθετο, ότι δηλαδή λεμόνι και ακοή δεν συνδέονται άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, το λεμόνι έχει πολλά έμμεσα οφέλη για την υγεία και κατ’ επέκταση και την ακοή.


Για κάθε απορία σχετικά με τις παθήσεις της ακοής απευθυνθείτε στο «Ευήκοον»

Όποια απορία κι αν έχετε σχετικά με τις παθήσεις βαρηκοΐας, σε εμάς θα βρείτε… ευήκοα ώτα ώστε να τις εκφράσετε. Ελάτε άμεσα στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον», και ζητήστε τη γνώμη του πλήρως καταρτισμένου προσωπικού μας. Αλλιώς, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και περιγράψτε μας ό,τι σας απασχολεί.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Λεμόνι και ακοή: Υπάρχει συσχέτιση;»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.

Αναζήτηση

Καταστήματα