Καθαρισμός αυτιού: Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι;

Καθαρισμός αυτιού: Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι;

Καθαρισμός αυτιού: Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι;

Καθαρισμός αυτιού: Μια διαδικασία που σχετίζεται κυρίως με την απαλλαγή από το κερί ή αλλιώς την κυψελίδα, στο εσωτερικό των αυτιών. Ωστόσο το κερί του αυτιού είναι κάτι αρκετά παρεξηγημένο και δεν δείχνει πάντα ελλιπή καθαριότητα. Είναι δε σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως το κερί, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην υγεία των αυτιών και της ακοής μας.

Πού ακριβώς χρησιμεύει το κερί που υπάρχει στα αυτιά;
Το κερί, το παράγει ο οργανισμός μας για τη λίπανση και για την προστασία των αυτιών γενικότερα. Συγκεκριμένα, το κερί:

• Εγκλωβίζει μικρόβια και ρύπους που ξεπερνούν τα όρια του έξω αυτιού.
• Απομακρύνει σκόνη και νεκρά δερματικά κύτταρα, κινούμενο από μέσα προς τα έξω χάρη στις κινήσεις του σαγονιού και των τριχών.
• Θωρακίζει τα αυτιά από τις λοιμώξεις και διαθέτει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
• Παρεμποδίζει την είσοδο του νερού στο εσωτερικό του αυτιού.
• Περιορίζει την αίσθηση ξηρότητας και κατ’ επέκταση την ανάγκη του κνησμού.

Καθαρισμός αυτιού: Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε
Καθώς οι περισσότεροι θεωρούν πως το κερί είναι κάτι σαν… βρωμιά από την οποία πρέπει να απαλλαγούν, ο καθαρισμός του αυτιού ενέχει πολλά λάθη. Ασφαλώς, το θέμα της υγιεινής των αυτιών είναι ζήτημα κομβικής σημασίας. Όμως, αν κάποιος δεν γνωρίζει τον σωστό τρόπο καθαρισμού του αυτιού, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά.

Η συντριπτική πλειονότητα καθαρίζει τα αυτιά της εισάγοντας κάποιο ξένο σώμα στο ακουστικό κανάλι, είτε αυτό είναι η μπατονέτα, είτε μια οδοντογλυφίδα με βαμβάκι, είτε ένα… δάχτυλο! Θεωρεί με αυτόν τον τρόπο ότι «αποφράζει» το αυτί από τις ακαθαρσίες που κάνουν ένα αυτί να είναι βουλωμένο. Όμως, αυτή η διαδικασία, και μάλιστα σε μεγάλη συχνότητα, δεν αποτελεί ασφαλή τρόπο καθαρισμού. Απεναντίας. Η είσοδος τέτοιων αντικειμένων, διαταράσσει το pH της περιοχής, απομακρύνει το κερί και περιορίζει τις αμυντικές ικανότητες του αυτιού. Επίσης με τη χρήση των παραπάνω μεθόδων υπάρχει η πιθανότητα να σπρώξουμε το κερί βαθύτερα στον έξω ακουστικό πόρο φράσσοντας τον πλήρως.

Το αυτί, διαθέτει τον δικό του μηχανισμό καθαρισμού ο οποίος είναι άκρως αποτελεσματικός και δεν απαιτεί κάποιου είδους παρέμβαση. Μια λάθος κίνηση μπορεί να είναι καταδικαστική. Είναι πιθανόν να ανασταλεί η λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού, προκαλώντας προβλήματα στην ακοή και οδηγώντας ακόμα και σε βαρηκοΐας. H σύσταση των ειδικών, είναι να καθαρίζουμε τα αυτιά, μόνο όταν το κερί βγαίνει από το κανάλι του ακουστικού πόρου.
Καθαρισμός αυτιού

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που υπάρχει υπερπαραγωγή κεριού και έχετε την αίσθηση του «βουλώματος», ο καθαρισμός αυτιού είναι αναγκαίος. Ο καθαρισμός του αυτιού θα πρέπει πάντα να διενεργείτε από τον ΩΡΛ ιατρό ο οποίος γνωρίζει πότε και πως πρέπει να πραγματοποιείται. Σε περιπτώσεις που νιώθετε έντονη αίσθηση «βουλώματος» με εμβοές, οξύ πόνο ή έντονη βαρηκοΐα, αποφύγετε οποιαδήποτε αυτοσχέδια θεραπευτική μέθοδο. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας και κλείστε ένα ραντεβού το ταχύτερο δυνατό. Θα σας εξετάσει με κατάλληλα επιστημονικά εργαλεία, προτείνοντας την ιδανικότερη μέθοδο καθαρισμού.

Η υπερβολική παραγωγή κυψελίδας μπορεί να δημιουργεί προβλήματα και στην χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Πιο συγκεκριμένα, το κερί του αυτιού μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φράξει την έξοδο του ήχου από τα ακουστικα καθιστώντας τα πλήρως μη λειτουργικά. Για το λόγο αυτό, άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν βαρηκοΐα και ταυτόχρονα έχουν και μεγάλη παραγωγή κυψελίδας στο αυτί, θα πρέπει χρησιμοποιούν συγκεκριμένο τύπο ακουστικού βαρηκοΐας. Ο εξειδικευμένος ακοοπροθετιστής της εταιρείας <<ΕΥΗΚΟΟΝ>> θα συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους και θα σας προτείνει τον καταλληλότερο τύπο ακουστικών βαρηκοΐας για τις ανάγκες σας.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Καθαρισμός αυτιού: Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι;»;
Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο evikoon.gr/nea-eyikoon/

Αναζήτηση

Καταστήματα