Ηχορύπανση & οι επιπτώσεις της στην υγεία μας

Ηχορύπανση & οι επιπτώσεις της στην υγεία μας

Ηχορύπανση, μια λέξη που η ίδια η ετυμολογία της περιγράφει πολύ παραστατικά και επακριβώς το τι ακριβώς σημαίνει. Η ηχορύπανση αποτελεί τη ρύπανση που προκαλεί ένας ήχος. Είναι η υπερβολική συγκέντρωση θορύβου η οποία καταλήγει να είναι αφόρητη και ενοχλητική, αποτρέποντας τον οποιοδήποτε από το να ηρεμήσει. Ως επί το πλείστον, η ηχορύπανση συνήθως κάνει την εμφάνισή της κυρίως στα αστικά κέντρα και λιγότερο στην επαρχία.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την ηχορύπανση;

Οι συνηθέστεροι λόγοι που προκαλούν ηχορύπανση είναι οι ακόλουθοι:

 • Οι μετακινήσεις και η κυκλοφοριακή συμφόρηση των μηχανοκίνητων οχημάτων (θόρυβος από κορναρίσματα, εξατμίσεις, κινητήρες κ.ο.κ.).
 • Τα πολλά ντεσιμπέλ από μουσική στη διαπασών (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, πάρτυ, συναυλίες, φεστιβάλ κ.ο.κ.).
 • Ο θόρυβος από ηλεκτρικές συσκευές (ηλεκτρική σκούπα, πλυντήρια, πολυμίξερ κ.ο.κ.).
 • Οι δυνατές και ακατάπαυστες ομιλίες ή οι καυγάδες σε σημεία με μεγάλο συνωστισμό (λαϊκή αγορά, αυλές σχολείων, συγκεντρώσεις κ.ο.κ.)
 • Οι κραυγές κατοικίδιων ή οικόσιτων ζώων (γάβγισμα, βέλασμα, κακάρισμα κ.ο.κ.).
 • Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί ή τα αεροδρόμια, αν κάποιος διαμένει σε κάποιο κοντινό σημείο.

Τι είδους επιπτώσεις εγκυμονεί η ηχορύπανση για την υγεία μας

Η μακροχρόνια έκθεση στην ηχορύπανση ασφαλώς και κάθε άλλο παρά καλό κάνει στην ακοή και την υγεία μας γενικότερα. Εκτός από τη γενικότερη όχληση όμως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές ύπνου, εμπλοκές στο καρδιακό και το μεταβολικό σύστημα και γνωστικές δυσλειτουργίες στα νήπια και τα παιδιά. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ηχορύπανση στην Ευρώπη το 2020, αυτή ευθύνεται ετησίως για:

 • 000 πρόωρους θανάτους,
 • 000 νέες περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας,
 • χρόνια υψηλή ενόχληση σε 22 εκατ. πολίτες,
 • χρόνια διαταραχή ύπνου σε 6,5 εκατ. πολίτες,
 • σχολική αναγνωστική ανεπάρκεια σε 12.500 παιδιά.

Οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι η ηχορύπανση είναι ένα μείζον πρόβλημα που επηρεάζει δυσμενώς και πολυεπίπεδα την ανθρώπινη υγεία. Εκεί όμως που η ηχορύπανση έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο, είναι στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πώς να περιορίσω τις επιδράσεις από την ηχορύπανση

Μπροστά σε τέτοιες απειλές, κανείς δεν πρέπει να μένει αμέτοχος αλλά οφείλει να προφυλάξει την υγεία και την ακοή του. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε την ηχορύπανση, πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες ή και προστατευτικές καλύπτρες ώστε να προφυλάξετε όσο περισσότερο μπορείτε τα αυτιά σας από την ηχορύπανση. Αν βέβαια η χρόνια έκθεση σε περιβάλλοντα ηχορύπανσης δημιούργησε ήδη προβλήματα στην ακοή σας, πάλι υπάρχουν λύσεις και τρόποι αντιμετώπισης.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το ταχύτερο δυνατό το κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας Ευήκοον, ώστε να σας καθοδηγήσει ένας από τους εξειδικευμένους συνεργάτες μας. Εσείς θα τους υποδείξετε τις ανάγκες και τις προτεραιότητές σας και εκείνοι θα σας λύσουν κάθε πιθανή απορία, υποδεικνύοντας την καλύτερη δυνατή λύση. Επικοινωνήστε άμεσα με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και αφεθείτε στην εμπειρία και τη γνώση του πλήρως καταρτισμένου προσωπικού μας.

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Ηχορύπανση & οι επιπτώσεις της στην υγεία μας»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για την ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο evikoon.gr/nea-eyikoon/

Αναζήτηση

Καταστήματα