Εμβοές αυτιών & η αντιμετώπισή τους

Εμβοές αυτιών & η αντιμετώπισή τους

Εμβοές αυτιών. Μια άκρως εξουθενωτική και φορτική πάθηση που ταλαιπωρεί σχεδόν το 15% των ανθρώπων, όλων των ηλικιών. Όταν αναφερόμαστε σε εμβοές αυτιών, εννοούμε ένα διαρκές βουητό (κουδούνισμα ή σφύριγμα) στο ένα ή τα δύο αυτιά του πάσχοντα. Στις εμβοές αυτιών ο θόρυβος δεν προκαλείται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα και συνήθως γίνεται αντιληπτός μόνο από τον ασθενή. Οι εμβοές αυτιών, είναι μια ωτολογική διαταραχή για την οποία η επιστημονική κοινότητα ακόμα, δεν γνωρίζει πάρα πολλά.

Από όσα είναι γνωστά, οι εμβοές αυτιών αποτελούν αλλαγές της ηλεκτρικής δραστηριότητας στην ακουστική οδό. Ο εγκέφαλος του πάσχοντα τις αντιλαμβάνεται ως ήχο -αν και δεν υπάρχει- και ο ακουστικός φλοιός τις συγχέει με εξωτερική δραστηριότητα. Η δραστηριότητα καταλήγει να θεωρείται ήχος και να γίνεται αντιληπτή ως βουητό.

 

Οι δύο τύποι στις εμβοές αυτιών

Οι εμβοές αυτιών, χωρίζονται στις ακόλουθες δύο κατηγορίες:

Υποκειμενικές εμβοές αυτιών: Είναι οι πιο συνηθισμένες εμβοές αυτιών και είναι αυτές που μπορούν να γίνουν αντιληπτές ως ήχοι, μόνο από τον ασθενή. Η προέλευση  των περισσότερων υποκειμενικών εμβοών αυτιών δεν έχει εξακριβωθεί. Συνήθως οφείλονται σε νευρίνωμα του αυτιού ή στη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Στην τελευταία περίπτωση αποκαλούνται ιδιοπαθείς εμβοές αυτιών.

Αντικειμενικές εμβοές αυτιών: Πρόκειται για ήχους που γίνονται αντιληπτοί και από τον ιατρό με τα κατάλληλα εργαλεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το αποτέλεσμα της ροής του αίματος από στενωμένες αρτηρίες. Συνήθως οφείλονται σε ένα φυσικό πρόβλημα που μπορεί να προέκυψε, όπως είναι κάποια διαταραχή στα αιμοφόρα αγγεία. Μπορούμε να πούμε ότι οι αντικειμενικές εμβοές αυτιών, θυμίζουν εν πολλοίς ένα τικ στο πρόσωπο κατά τη σύσπαση των μυών. Απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή οι μύες είναι πολύ κοντά στον ακουστικό φλοιό, η σύσπαση γίνεται ακουστή.

 

Εμβοές αυτιών: Πώς αντιμετωπίζονται

Καθώς η αιτία που προκαλεί τις εμβοές αυτιών δεν είναι σαφής, δεν υπάρχει εξειδικευμένη αγωγή για την αντιμετώπισή τους. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να δείτε σημαντική βελτίωση.

  1. Περιορίστε τις εμβοές αυτιών αλλάζοντας συνήθειες

Μέσα από μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής σας και περιορίζοντας το άγχος, οι εμβοές αυτιών μειώνονται σημαντικά.

 

  1. Περιορίστε τις εμβοές αυτιών με ψευδάργυρο & βιταμίνη Β12

Ο ψευδάργυρος ως βασικό ιχνοστοιχείο συμμετέχει ενεργά στις νευρικές μεταδόσεις ολόκληρης της ακουστικής οδού στο σώμα. Με βάση αρκετές μελέτες, δείχνει να συνδέεται και με την καταστολή των εμβοών αυτιών. Η συμπληρωματική λήψη δισκίων ψευδαργύρου από το στόμα μπορεί να συμβάλλει δραστικά στο να περιορίσετε τις εμβοές αυτιών.

Σε έρευνα για το αν η Βιταμίνη Β12 συμβάλλει στην ανακούφιση από τις εμβοές αυτιών, συνέβη το εξής: Όταν τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έλαβαν συμπληρωματική αγωγή, τότε τα συμπτώματα μειώθηκαν δραστικά.

 

  1. Περιορίστε τις εμβοές αυτιών ανακαλύπτοντας το ginkgo biloba

To ginkgo biloba είναι ένα βότανο που συμβάλλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, η οποία εξασθενεί με την ηλικία. Εκτός αυτού όμως, έρευνες έχουν δείξει πως ανακουφίζει μερικώς και από τις εμβοές αυτιών.

 

  1. Περιορίστε τις εμβοές αυτιών με ακουστικά βαρηκοΐας

Πολλά άτομα που υποφέρουν από εμβοές αυτιών, σημειώνουν ότι το πρόβλημα βελτιώνεται αισθητά όταν κάνουν χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Τα περισσότερα σύγχρονα ακουστικά επιτρέπουν την ενσωμάτωση ήχου για να αντιμετωπιστεί ο θόρυβος από τις εμβοές αυτιών. Ασφαλώς, η μέθοδος αυτή δεν θα σας απαλλάξει οριστικά από τις εμβοές αυτιών, αλλά θα σας προσφέρει μια σταθερή ανακούφιση.

Μεταβείτε το ταχύτερο δυνατό στο κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας Ευήκοον, ώστε να σας καθοδηγήσει ένας από τους εξειδικευμένους ακοοπροθετιστές μας. Αφού βρείτε το τι ταιριάζει στις ανάγκες σας, μπορείτε να ορίσετε από κοινού τη συχνότητα του ήχου στα ακουστικά καθώς και την ένταση που σας εξυπηρετεί. Ασφαλώς η λειτουργία αυτή, μπορεί να απενεργοποιείται όποτε εσείς το επιθυμείτε. Επικοινωνήστε άμεσα με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και θυμηθείτε πώς ήταν η καθημερινότητά σας χωρίς τις εμβοές αυτιών που τόσο σας έχουν ταλαιπωρήσει!

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Εμβοές αυτιών & η αντιμετώπισή τους»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο blog μας.

Αναζήτηση

Καταστήματα