6+1 τρόποι για να καταλάβετε ότι έχετε απώλεια ακοής

6+1 τρόποι για να καταλάβετε ότι έχετε απώλεια ακοής

Απώλεια ακοής ονομάζεται η μείωση της ακουστικής ικανότητας ως αποτέλεσμα βλάβης σε ένα ή περισσότερα τμήματα του έξω, μέσου ή έσω ωτός.

Ως κώφωση χαρακτηρίζουμε την ολική απώλεια ακοής ενώ ως βαρηκοΐα τη μερική απώλεια ακοής. Η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Μπορεί, επίσης, να είναι προσωρινή ή μόνιμη.

H έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Παρακάτω θα δούμε ποια είναι τα σημάδια της βαρηκοΐας που θα πρέπει να σας θορυβήσουν ώστε να πραγματοποιήσετε έναν έλεγχο της ακοής σας.

Δυναμώνετε αρκετά την ένταση στην τηλεόραση

Οι διάλογοι στην αγαπημένη  σας σειρά , σας ακούγονται σε πολύ χαμηλή ένταση; Μήπως έχει πρόβλημα η τηλεόραση; Ας αυξήσω
τον ήχο για να ακούσω καλύτερα. Αυτό ίσως είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που θα σας χτυπήσει το καμπανάκι.

Ζητάτε συχνά να σας επαναλάβουν τι είπαν

Βρίσκεστε έξω με μια παρέα αλλά το τελευταίο διάστημα νιώθετε ότι όλοι μιλάνε πιο χαμηλόφωνα. Επομένως, ζητάτε να σας επαναλάβουν τα λεγόμενά τους για να μπορέσετε να συμμετέχετε στη συζήτηση. Υπάρχει η περίπτωση να είστε κουρασμένη/ος, να μη είστε συγκεντρωμένη/ος ή το παραπάνω γεγονός αποτελεί απλά μια ένδειξη απώλειας ακοής.

Δυσκολεύεστε να ακούσετε στο τηλέφωνο

Απαντάτε στις κλήσεις σας αλλά τη μία κοιτάτε αν έχετε καλό σήμα, την άλλη δυναμώνετε την ένταση του τηλεφώνου σας ή λέτε στον συνομιλητή σας να αλλάξει θέση γιατί μάλλον αυτός δεν έχει σήμα. Μπορεί να ισχύουν όλα τα παραπάνω, αλλά αν συμβαίνει επανειλημμένα ίσως να είναι ένα σημάδι απώλειας της ακοής σας.

Όταν μιλάνε πολλά άτομα μαζί δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τη συζήτηση

Βρίσκεστε σε μια παρέα και τυχαίνει κάποιες στιγμές να μιλάνε πολλά άτομα μαζί. Προσπαθείτε να καταλάβετε τι λένε αλλά μοιάζει δύσκολο. Και είναι όντως κάποιες φορές δυσνόητες οι συζητήσεις με πολλούς συνομιλητές, αν γίνεται όμως συνεχόμενα, μπορείτε να προγραμματίσετε έναν έλεγχο της ακοής σας.

Παρατηρείτε δυσκολία στην κατανόηση του συνομιλητή σε περιβάλλον με θόρυβο

Όταν απευθύνεστε σε έναν συνομιλητή, αλλά υπάρχει θόρυβος στον χώρο που βρίσκεστε, είναι δύσκολο να καταλάβετε αυτό που σας λέει. Πολλές φορές παρακολουθείτε τα χείλη της/του για να κατανοήσετε τι σας λέει. Μπορεί όντως ο θόρυβος να είναι δυνατός αλλά αν παρατηρείτε και άλλα σημάδια καλό θα ήταν να πραγματοποιήσετε έναν έλεγχο της ακοής σας.

Ακούτε τους άλλους να μιλούν αλλά δεν ξεκαθαρίζετε τις λέξεις

Ο διπλανός σας σας μιλάει και εσείς δεν κατανοείτε καλά τις λέξεις που χρησιμοποιεί; Ρίχνετε μια ματιά στα χείλη για να καταλάβετε τι σας λέει ; Μια καλή σκέψη είναι να κάνετε έναν έλεγχο ώστε να επιβεβαιώσετε ότι είναι όλα καλά με τη λειτουργία της ακοής σας.

Σας παραπονιούνται οι γύρω σας ότι μιλάτε πιο δυνατά από ό,τι πρέπει

Σας έχει τύχει να σας λένε πως ακούγεστε μόνο εσείς ή να σας κάνει ο συνομιλητής σας νόημα με το χέρι να κατεβάσετε την ένταση της φωνής σας; Αν το παρατηρείτε συχνά ή ακόμη και συνδυαστικά με τα παραπάνω, μπορείτε να πάρετε τη γνώμη ενός
ειδικού ,ο όποιος θα αξιολογήσει την ακοή σας.

Μπορεί κάποια μέρα να είστε κουρασμένη/ος, να μην έχετε πολλή όρεξη ή να μην είστε τόσο συγκεντρωμένη/ος. Όμως, όπως πραγματοποιούμε προληπτικές εξετάσεις για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας, καλό είναι να κάνουμε το ίδιο και για την ακοή μας. Ας μην την αμελούμε…ας προστατεύσουμε την ποιότητα της ζωής μας!

Η ομάδα της Ευήκοον.

Αναζήτηση

Καταστήματα