Βαρηκοΐα: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα, η κατάσταση κατά την οποία περιορίζεται η φυσική ακουστική ικανότητα ενός ατόμου. Αποτελεί ιατρική πάθηση και όταν κάποιος πάσχει από αυτή, αδυνατεί να αντιληφθεί ήχους άνω των 20 decibels. Συνήθως, είτε το αντιλαμβάνεται το ίδιο το άτομο, είτε το παρατηρεί κάποιος από τον περίγυρό του. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται τυχαία από τον ΩΡΛ ιατρό στο πλαίσιο ακοολογικού ελέγχου.

 

Βαρηκοΐα & οι μορφές της

Η βαρηκοΐα, μπορεί να αφορά τόσο το ένα ή και τα δύο αυτιά και διακρίνεται στις εξής μορφές:

  • Ήπια βαρηκοΐα, δηλαδή ο πάσχων δεν ακούει ήχους που κυμαίνονται μεταξύ 21 – 39 decibels,
  • μέτρια βαρηκοΐα, δηλαδή 40 – 69 decibels,
  • σοβαρή βαρηκοΐα, δηλαδή 70 – 89 decibels ή
  • πολύ σοβαρή (υπολειμματική) βαρηκοΐα, δηλαδή ήχους που ξεπερνούν τα 90 decibels. Αρκετοί ΩΡΛ ιατροί ορίζουν τη συγκεκριμένα μορφή βαρηκοΐας ως πρακτική κώφωση.

 

            Βαρηκοΐα: Πού μπορεί να οφείλεται;

Η βαρηκοΐα μπορεί να οφείλεται σε μια πληθώρα αιτιών ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται λοιμώξεις, βλάβες αγγείων, σύνδρομα και διαταραχές. Αναλόγως με το τι την προκάλεσε, χωρίζεται σε:

  • Βαρηκοΐα αγωγιμότητας, δηλαδή τη βαρηκοΐα που οφείλεται σε φραγή στη διέλευση του ήχου με αποτέλεσμα τα ακουστικά κύματα να μην φτάνουν έως τον κοχλία. Η παρεμπόδιση αυτή, μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή, συλλογή υγρού (εκκριτική ωτίτιδα), φραγή από κερί ή κάποιον τραυματισμό.
  • Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, δηλαδή τη βαρηκοΐα που προκαλείται λόγω καταστροφής ή έλλειψης αισθητήριων κυττάρων. Δυστυχώς, για αυτόν τον τύπο βαρηκοΐας η απώλεια ακοής είναι συνήθως οριστική. Συνήθως οφείλεται σε: κληρονομικότητα, ακουστική βλάβη από πολύ δυνατό θόρυβο (π.χ. έκρηξη), παθήσεις όπως ο διαβήτης και η μηνιγγίτιδα ή φθορά λόγω της ηλικίας (πρεσβυακουσία)
  • Μικτή βαρηκοΐα, δηλαδή έναν συνδυασμό των παραπάνω.

 

            Βαρηκοΐα: Ποιες είναι οι βασικές ενδείξεις για να την αντιληφθεί κάποιος;

Οι βασικότερες ενδείξεις που μαρτυρούν πως ένας ενήλικας πάσχει από βαρηκοΐα, είναι οι ακόλουθες:

  • Αδυναμία στην αντίληψη του συνομιλητή. Σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο που πάσχει από βαρηκοΐα αντιλαμβάνεται ότι του μιλάνε αλλά δεν καταλαβαίνει τι του λένε.
  • Δυσκολία κατά την παρακολούθηση τηλεόρασης και την τηλεφωνική επικοινωνία. Συνήθως ο περίγυρος είναι που αντιλαμβάνεται ότι ο πάσχων μιλά υπερβολικά δυνατά ή έχει την τηλεόρασή του στη διαπασών.
  • Επαναλήψεις στην έκφραση. Είναι αρκετά σύνηθες τα βαρήκοα άτομα να λένε ξανά και ξανά κάτι που είπαν. Οφείλεται στο ότι έχουν την ψευδαίσθηση πως αυτό δεν ακούστηκε ή απλώς το σκέφτηκαν χωρίς να το εξωτερικεύσουν.
  • Δυσκολία στον εντοπισμό της πηγής και της προέλευσης του ήχου.
  • Εμβοές. Οι περισσότεροι πάσχοντες από βαρηκοΐα, αναφέρουν πως ακούνε διαρκώς έναν ενοχλητικό θόρυβο μέσα στα αυτιά τους που θυμίζει κουδούνισμα ή βουητό.
  • Αποχή από τις συζητήσεις και την κοινωνικοποίηση. Συνήθως οι βαρήκοοι αποφεύγουν να εμπλέκονται σε συζητήσεις, είναι κακόκεφοι και δεν επιδιώκουν πολλές κοινωνικές συναναστροφές.

 

            Βαρηκοΐα: Ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση;

Η βαρηκοΐα αποτελεί μια περίπλοκη πάθηση και ποικίλλει ως προς τον βαθμό και τον τύπο της απώλειας ακοής που προκαλεί. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που αυτή προκλήθηκε όπως επίσης και η ηλικία και ο τρόπος ζωής του πάσχοντα.

Από τα παραπάνω προκύπτει αν η βαρηκοΐα θα αντιμετωπιστεί με:

  • Χειρουργική ή φαρμακευτική αποκατάσταση (για τη βαρηκοΐα αγωγιμότητας),
  • Κοχλιακό εμφύτευμα σε περίπτωση πρακτικής κώφωσης ή
  • Ακουστικά βαρηκοΐας, που είναι και ο συχνότερος τρόπος αντιμετώπισης της βαρηκοΐας καθώς μπορεί να καλύψει όλους τους τύπους της.

 

            Αντιμετωπίστε τη βαρηκοΐα δραστικά και αλλάξτε τη ζωή σας ριζικά!

Επισκεφθείτε άμεσα το κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας Ευήκοον, προκειμένου ένας από τους εξειδικευμένους ακοοπροθετιστές μας να ακούσει τις ανάγκες σας και να σας λύσει κάθε πιθανή απορία γύρω από τις διαθέσιμες επιλογές σας.  Μπορείτε ακόμα να μάθετε και αν είστε υποψήφιοι για επιδότηση από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Μη χάνετε άλλο χρόνο! Επικοινωνήστε σήμερα κιόλας με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και βάλτε την καθημερινότητά σας σε μια χαρμόσυνη νότα!

 

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Βαρηκοΐα: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο blog της Ευήκοον.

Recommended Posts