Πρεσβυακουσία: Συμπτώματα, αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

πρεσβυακουσία

Πρεσβυακουσία ή αλλιώς η βαρηκοΐα της τρίτης ηλικίας. Ως πρεσβυακουσία μπορούμε να ορίσουμε εκείνο το είδος της βαρηκοΐας που αφορά τους ηλικιωμένους. Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη και κλιμακωτά προοδευτική νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι ο εκφυλισμός τόσο του κοχλία όσο και του ακουστικού νεύρου στο εσωτερικό του αυτιού.

Σε ποια ηλικία ξεκινά η πρεσβυακουσία;

Εκτός από τον #1 λόγο απώλειας ακοής, η πρεσβυακουσία αποτελεί την τρίτη συχνότερη πάθηση στους υπέργηρους, μετά την αρθρίτιδα και την πίεση. Συνήθως, κάνει την εμφάνισή της μετά τα 50. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, ξεκινά με μία κλιμακούμενη εκφύλιση της ακοής, ακόμα και στην ηλικία των 18.

Τι συμπτώματα έχει κάποιος που πάσχει από πρεσβυακουσία;

Η πρεσβυακουσία προσβάλλει πρώτα τις ψηλότερες συχνότητες και μετά επηρεάζει τις μεσαίες και τις πιο χαμηλές. Είναι ακόμα άξιο αναφοράς ότι επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες. Στους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας, ένα από τα πρώιμα συμπτώματα είναι η έλλειψη ικανότητας να ακούσουν ήχους συχνότητας άνω των 15-16 KHz. Ασφαλώς, μέχρι να γίνει αντιληπτή αυτή η αδυναμία, θα περάσουν αρκετά χρόνια. Συνοψίζοντας για όλες τις ηλικίες όμως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πρεσβυακουσία έχει τα εξής συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην κατανόηση και διαρκής παρότρυνση στον συνομιλητή για επανάληψη ή ομιλία σε υψηλότερα ντεσιμπέλ.
  • Αδυναμία παρακολούθησης τηλεόρασης ή ραδιοφώνου σε φυσιολογική ένταση.
  • Δυσκολία αντίληψης συνομιλιών σε θορυβώδες περιβάλλον.
  • Επίμονο βουητό στο ένα ή αμφότερα τα αυτιά.

Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν πρεσβυακουσία;

Εκτός από την ηλικία, υπάρχει όμως και μια επιπρόσθετη πληθώρα παραγόντων που μπορεί να επηρεάσει την πρεσβυακουσία. Κάποιοι εξ αυτών, είναι:

  • Η συνεχής και παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους όπως η ακρόαση μουσικής στη διαπασών και οι κατασκευαστικές εργασίες.
  • Η απώλεια τριχωτών κυττάρων (αισθητικοί υποδοχείς στο εσωτερικό αυτιού) λόγω λήψης φαρμάκων ή χρόνιων παθήσεων.
  • Η απότομη αλλαγή στην αιματική ροή των αυτιών εξαιτίας του διαβήτη ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πρεσβυακουσία και τρόποι αντιμετώπισης

Η πρεσβυακουσία δεν έχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Δεν αρκεί κάποιο χειρουργείο ή το να ακουλουθήσει κανείς μια φαρμακευτική αγωγή. Ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισής της είναι μέσω των ακουστικών βαρηκοΐας. Για τις πιο ακραίες μόνο περιπτώσεις, συνιστάται η εμφύτευση κοχλιακού εμφυτεύματος. Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι ξεκάθαροι, αυτό που προέχει όμως είναι η επίγνωση της κατάστασης και η συμβολή των ειδικών. Όπως έχουν καταδείξει μελέτες του Διεθνούς Ινστιτούτου, το 33% των ανθρώπων ηλικίας 65 έως 74 και το 50% εκείνων άνω των 75 χρονών, έχουν προβλήματα στην ακοή τους. Το θέμα είναι πως μόλις ένας στους πέντε θα αναζητήσει κάποια βοήθεια ώστε να επωφεληθεί από τα ακουστικά βοηθήματα. Οι περισσότεροι θα αγνοήσουν το πρόβλημα και θα καθυστερήσουν αισθητά την επίσκεψή τους στον ειδικό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η επικοινωνία τους με τους γύρω τους και να χάσουν την ποιότητα ζωής που είχαν.

Αν νιώθετε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ακοή σας, μην καθυστερείτε άλλο. Επισκεφθείτε το ταχύτερο δυνατό το κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας και βοηθημάτων ακοής «Ευήκοον», ώστε να πάρετε τη γνώμη του πλήρως καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού μας. Διαφορετικά, επικοινωνήστε με το 2106894836 ή το info@evikoon.gr και περιγράψτε μας το πρόβλημά σας. Μόνο έτσι θα είστε 100% βέβαιοι για το πώς να αντιμετωπίσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά την κατάσταση και να επιστρέψετε στην καθημερινότητα όπως την είχατε συνηθίσει.

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Πρεσβυακουσία: Συμπτώματα, αιτίες & τρόποι αντιμετώπιση»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στo blog μας.

Recommended Posts