Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι, υπό προϋποθέσεις, μια λύση για πολύ μεγάλου βαθμού απώλεια ακοής ή κώφωσηΕνώ τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας ενισχύουν τον ήχο, το κοχλιακό εμφύτευμα μετατρέπει τα ηχητικά σήματα σε ηλεκτρικές διεγέρσεις για το ακουστικό νεύρο. Με αυτό τον τρόπο, θεωρείται ένα μέσο αντικατάστασης του ρόλου του κοχλία του αυτιού. Σε ένα ακουστικό βαρηκοΐας, ο ήχος που έρχεται φτάνει μέχρι το ακουστικό νεύρο,ακολουθώντας τη φυσιολογική οδό. Στην περίπτωση που ο κοχλίας είναι κατεστραμμένος ή ανύπαρκτος, το ακουστικό βαρηκοΐας δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Το πρώτο κοχλιακό εμφύτευμα εφαρμόστηκε το 1961 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Έκτοτε, η τεχνολογία στον τομέα των κοχλιακών εμφυτευμάτων έχει προχωρήσει, δίνοντας θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση με τότε.

Το σύστημα κοχλιακού εμφυτεύματος αποτελείται από έναν επεξεργαστή ήχου (1), που μοιάζει με ένα οπισθοωτιαίο ακουστικό βαρηκοΐας. Ο επεξεργαστής,αφού συλλάβει τον ήχο και τον επεξεργαστεί, τον μεταφέρει μέσω της κεραίας (2) στο εμφύτευμα (3) που βρίσκεται κάτω από το δέρμα του ασθενή και τοποθετείται χειρουργικά. Το εμφύτευμα με τη σειρά του μετατρέπει την ψηφιακή πληροφορία σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο στέλνεται στα ηλεκτρόδια (4) που είναι τοποθετημένα στον κοχλία. Τα ηλεκτρόδια που αντιστοιχίζονται σε διαφορετικές συχνότητες του σήματος, διεγείρουν το ακουστικό νεύρο (5), που με τη σειρά του μεταφέρει τον ήχο στον εγκέφαλο (6).
CI

Παρακάτω φαίνεται ένα βίντεο με τη λειτουργία του συστήματος κοχλιακού εμφυτεύματος.

 

Μπορούμε πολύ εύκολα να αφαιρέσουμε τον εξωτερικό επεξεργαστή ομιλίας, όπως θα κάναμε με ένα απλό ακουστικό, π.χ. για να κάνουμε μπάνιο ή να κοιμηθούμε. Το εσωτερικό τμήμα (εμφύτευμα) που έχει τοποθετηθεί χειρουργικά δεν αφαιρείται και δεν είναι εμφανές.

Το αν είναι κάποιος υποψήφιος για κοχλιακό εμφύτευμα είναι κάτι που θα το συζητήσετε με τον ΩΡΛ ιατρό ή τον Ακοολόγο, που σε συνδυασμό με ένα αναγνωρισμένο κέντρο κοχλιακών εμφυτευμάτων, όπου θα γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις, θα αξιολογήσουν την περίπτωση και τα οφέλη της εμφύτευσης και θα σας ενημερώσουν κατάλληλα. Για οποιαδήποτε πληροφορία και βοήθεια σχετικά με τις πρώτες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσετε γι’ αυτή την αρχική επαφή-αξιολόγηση, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας.