Μειωμένη ακοή από το ένα αυτί: Πώς επηρεάζει τον ασθενή και πόσο επικίνδυνη είναι

Μειωμένη ακοή από το ένα αυτί: Πώς επηρεάζει τον ασθενή και πόσο επικίνδυνη είναι

Μειωμένη ακοή από το ένα αυτί. Πρόκειται για μια αρκετά σπάνια περίπτωση μερικής κώφωσης, καθώς οι περισσότερες παθήσεις των αυτιών τα επηρεάζουν αμφότερα. Ωστόσο, κάποιοι εμφανίζουν μειωμένη ακοή από το ένα αυτί είτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είτε από όταν γεννήθηκαν. Η περίπτωση αυτή, είναι γνωστή ως μειωμένη ακοή από το ένα αυτί ή μονόπλευρη κώφωση, ανάλογα με το επίπεδο της απώλειας. Ο συνηθέστερος όρος πάντως, είναι η ‘μονόπλευρη κώφωση’ (SSD), όταν το μέγεθος απώλειας ακοής είναι μεγάλο.

Πώς η μειωμένη ακοή από το ένα αυτί, επηρεάζει συνολικά την ακοή

Κανένα από τα δυο αυτιά στο ανθρώπινο σώμα δεν έχει διακοσμητικό ρόλο. Σκοπός τους, είναι να λειτουργούν και τα δύο αδιάκοπα. Το ίδιο και για τον εγκέφαλο που γνωρίζει πώς να τα συνδυάζει αμφότερα κι όχι να αξιοποιεί μόνο το ένα. Όταν χρησιμοποιεί και τα δύο, εντοπίζει με ακρίβεια την πηγή ενός ήχου και βελτιώνει την ποιότητα και το ακουστικό εύρος. Η μειωμένη ακοή από το ένα αυτί -ανάλογα πάντα με τη σοβαρότητά της- δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στον πάσχοντα. Συγκεκριμένα,

Το άτομο που παρουσιάζει μειωμένη ακοή από το ένα αυτί…
έχει δυσκολίες ως προς τον εντοπισμό της προέλευσης ενός ήχου: Ο εγκέφαλός αναγνωρίζει την πηγή με βάση το ποιο αυτί λαμβάνει πρώτο τον ήχο. Όταν ένα άτομο ακούει ικανοποιητικά μόνο από το ένα αυτί, είναι σαφώς δυσκολότερο να καταλάβει από πού προέρχεται ο ήχος.

Το άτομο που παρουσιάζει μειωμένη ακοή από το ένα αυτί… δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε θορυβώδες περιβάλλον. Ο εγκέφαλός μας θα εφαρμόσει την επιλεκτική ακοή καθώς και το φιλτράρισμα θορύβων που δεν βρίσκει χρήσιμους. Η ανταπόκριση σε πολλαπλά ηχητικά ερεθίσματα είναι δουλειά για… δύο αυτιά.

Το άτομο που παρουσιάζει μειωμένη ακοή από το ένα αυτί… δεν γνωρίζει πόσο δυνατός είναι ένας ήχος. Ο εγκέφαλος ‘ακούει’ έναν ήχο εντονότερα όταν είναι αντιληπτός και από τα δύο αυτιά. Λαμβάνει σήματα από τα νεύρα σε αμφότερα τα δύο αυτιά και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να επεξεργαστεί ήχους.

Το άτομο που παρουσιάζει μειωμένη ακοή από το ένα αυτί… θα συναντήσει δυσκολίες ως προς την τέλεση του multi-tasking. Η μονόπλευρη βαρηκοΐα – κώφωση αυξάνει το γνωστικό φορτίο στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε κόπωση κατά την ακρόαση. Όσο μεγαλύτερος ο θόρυβος, τόσο περισσότερο χρόνο θέλει ο εγκέφαλός για να εστιάσει στις τρέχουσες εργασίες.

Περιορίστε τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί η μειωμένη ακοή από το ένα αυτί και αλλάξτε ζωή!

Επισκεφθείτε το κέντρο εφαρμογής ακουστικών βαρηκοΐας Ευήκοον και συμβουλευθείτε τους εξειδικευμένους ακοοπροθετιστές που θα καλύψουν κάθε πιθανή απορία σας. Συζητήστε τις διαθέσιμες επιλογές και δυνατότητες για την περίπτωσή σας, βρείτε από κοινού μια λύση και αφήστε πίσω τα προβλήματα της περιορισμένης ακοής.   Μπορείτε ακόμα να μάθετε και αν είστε υποψήφιοι για επιδότηση από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Μην χρονοτριβείτε! Καλέστε σήμερα κιόλας στο 2106894836 ή επικοινωνήστε με το info@evikoon.gr και επαναφέρετε την καθημερινότητά σας στην κανονικότητα!

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο «Μειωμένη ακοή από το ένα αυτί: Πώς επηρεάζει τον ασθενή και πόσο επικίνδυνη είναι»;

Διαβάστε περισσότερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα κείμενα για τη δυσκολία στην ακοή και τις παθήσεις βαρηκοΐας στο evikoon.gr/nea-eyikoon/

Αναζήτηση

Καταστήματα