ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η έννοια του ακουστικού βαρηκοΐας έκανε την εμφάνισή της στις αρχές του 1800, οπότε χρησιμοποιήθηκαν τα λεγόμενα ακουστικά «τρομπέτα», που δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κωνικό μεταλλικό κομμάτι, χωρίς ίχνος ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Βασίζονταν στην αρχή της συγκέντρωσης της ηχητικής ενέργειας και της κατεύθυνσής της στο ακουστικό κανάλι, με πρακτικό αποτέλεσμα μία φαινομενική ενίσχυση του ήχου.
Το 1898 εμφανίστηκε το πρώτο ηλεκτρονικό ακουστικό βοήθημα με χρήση κυκλώματος πομπού άνθρακα. Αυτός ο πομπός, με βασικό πλεονέκτημα ότι ήταν φορητός, έπαιρνε το σήμα και του εφάρμοζε μία ενίσχυση.Το 1948 ήταν η χρονιά του τρανζίστορ. Τα τρανζίστορ χρειάζονταν λιγότερη ενέργεια για τη λειτουργία τους, ζεσταινόντουσαν λιγότερο και, όπως ήταν αναμενόμενο, αντικατέστησαν την προηγούμενη τεχνολογία.
Φτάνοντας πια στο 1987, όπου έγιναν εμπορικά διαθέσιμα τα πρώτα ψηφιακά ακουστικά με DSP (Ψηφιακό Επεξεργαστή σήματος), έγινε το μεγάλο βήμα για να φτάσουμε στο σήμερα. Τα πρώτα ακουστικά βοηθήματα με DSP έμπαιναν στην τσέπη και ένα καλώδιο με το ηχείο κατέληγε στο αυτί. Δύο χρόνια αργότερα, εμφανίστηκαν και τα πρώτα οπισθοωτιαία ακουστικά.
Σήμερα, με την ίδια βάση, αλλά πολύ πιο εξελιγμένα, τα σύγχρονα ακουστικά βοηθήματα, έχουν ικανούς μικροεπεξεργαστές, ώστε να μπορούν να δώσουν στο χρήστη ευκρίνεια, δυνατότητες συνδεσιμότητας, πιο αισθητικό αποτέλεσμα και πολλά άλλα πλεονεκτήματα.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ
Κάθε ακουστικό βαρηκοΐας, ανεξάρτητα από το μοντέλο και τη μορφή του,αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα.
   • 1Ένα μικρόφωνο (ή και περισσότερα), για να λαμβάνει τους ήχους
   • 2Τον κυρίως επεξεργαστή-ενισχυτή, που κάνει όλη την επεξεργασία που χρειάζεται
   • 3Ένα μεγάφωνο-ηχείο, για να εξαγάγει τον επεξεργασμένο-ενισχυμένο ήχο
   • 4Μία μπαταρία για τη λειτουργία τους

Η παραπάνω λίστα αποτελεί απλώς μία απλουστευμένη αναφορά των βασικών εξαρτημάτων ενός ακουστικού βαρηκοΐας. Υπάρχουν και επιμέρους μικροεξαρτήματα σε ένα ακουστικό, που δεν υπάρχει λόγος να επεκταθούμε στην ανάλυσή τους. Η λογική λειτουργίας, απλά εξηγώντας, είναι πως ο ήχος συλλαμβάνεται από το μικρόφωνο, επεξεργάζεται-ενισχύεται από τον κύριο επεξεργαστή του ακουστικού και, στη συνέχεια, εξάγεται από το ηχείο στο αυτί του χρήστη.