Untitled-2

Πλεονεκτήματα της διπλής εφαρμογής

Εάν έχετε απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά (διμερής απώλεια ακοής), τότε το πιθανότερο είναι να είστε υποψήφιος για δύο ακουστικά βαρηκοΐας. Ενώ ένας επαγγελματίας ακοοπροθετιστής μπορεί καλύτερα να καθορίσει εάν είστε υποψήφιος για δύο ακουστικά βαρηκοΐας, η τελική απόφαση που αφορά στην τοποθέτηση δύο ακουστικών είναι το πρόσωπο που θα τα φορέσει. Είναι σημαντικό στο άτομο με την απώλεια της ακοής να δοθεί η ευκαιρία να βιώσει διμερή (δύο ακουστικά) ενίσχυση, πριν ληφθεί απόφαση για ένα ή δύο ακουστικά βαρηκοΐας. Παρόμοια με τον τρόπο που έχοντας προβλήματα και στα δύο μάτια το αντιμετωπίζουμε με ένα ζευγάρι γυαλιά, είναι λογικό ότι οι διμερείς απώλειες της ακοής πρέπει να αντιμετωπίζονται με ζεύγος ακουστικών βαρηκοΐας.
over-a-wall
 
Παρακάτω θα δούμε γιατί δύο ακουστικά βαρηκοΐας είναι καλύτερα από ένα:
 
 • Η καλύτερη κατανόηση του λόγου. Φορώντας δύο ακουστικά βαρηκοΐας αντί για ένα, η επιλεκτική ακρόαση είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό σας μπορεί να επικεντρωθεί στη συζήτηση που θέλετε να ακούσετε. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που φορούν δύο ακουστικά βαρηκοΐας κατανοούν, συνήθως,ομιλία και συζήτηση σημαντικά καλύτερα από τα άτομα που φορούν ένα ακουστικό βαρηκοΐας.
 • Καλύτερη κατανόηση σε ομαδικές και θορυβώδεις καταστάσεις. Η ευκρίνεια της ομιλίας είναι βελτιωμένη σε
  δύσκολες καταστάσεις ακρόασης, φορώντας δύο ακουστικά βαρηκοΐας.
 • Καλύτερη δυνατότητα να αντιληφθείτε την κατεύθυνση του ήχου. Αυτό ονομάζεται τοπικός προσδιορισμός του ήχου. Σε μια κοινωνική συγκέντρωση, για παράδειγμα, ο τοπικός προσδιορισμός σάς επιτρέπει να ακούτε από ποια κατεύθυνση και ποιο σημείο ακριβώς μιλά κάποιος σε σας. Επίσης, σας βοηθά να προσδιοριστεί από ποια κατεύθυνση πραγματοποιείται π.χ. η κυκλοφορία ενός οχήματος, όταν τα παιδιά ή τα εγγόνια σας παίζουν. Με απλά λόγια, ο τοπικός προσδιορισμός του ήχου, έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη ανίχνευση, δηλαδή από που έρχονται οι ήχοι σε κάθε κατάσταση.
 •  Η καλύτερη ποιότητα ήχου. Όταν ακούτε ένα στερεοφωνικό σύστημα, χρησιμοποιείτε τα δύο ηχεία για να πάρετε την πιο απαλή, πιο καθαρή, πιο φυσική ποιότητα ήχου. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και στην περίπτωση των ακουστικών βαρηκοΐας. Φορώντας δύο ακουστικά, θα διευρύνετε το φάσμα της ακοή σας από 180 μοίρες που υποδέχεστε με ένα μόνο όργανο, σε 360. Το μεγαλύτερο φάσμα παρέχει μια καλύτερη αίσθηση της ισορροπίας και της ποιότητας του ήχου.
 • Ομαλότερη ποιότητα του ήχου τους. Τα να φοράς δύο ακουστικά βαρηκοΐας, γενικά, απαιτεί λιγότερη ενίσχυση-ένταση από ό,τι ένα. Η ανάγκη για λιγότερη ενίσχυση σημαίνει μικρότερη παραμόρφωση και καλύτερη αναπαραγωγή του ενισχυμένου ήχου.
 • Ευρύτερο ακουστικό φάσμα. Ένα άτομο μπορεί να ακούσει ήχους από μία επιπλέον απόσταση, χρησιμοποιώντας και τα δύο αυτιά, και όχι μόνο το ένα. Μια φωνή που μόλις και μετά βίας ακούγεται σε 3 μέτρα με ένα αυτί, μπορεί να ακουστεί μέχρι 12 μέτρα με δύο αυτιά.
 • Καλύτεροι ήχοι αναγνώρισης. Συχνά, μόνο με ένα ακουστικό βαρηκοΐας, πολλοί θόρυβοι και λόγια ακούγονται τα ίδια, με αποτέλεσμα να συγχέονται. Αλλά με δύο ακουστικά, όπως και με τα δύο αυτιά, οι ήχοι είναι σαφώς ευκολότερα διακριτοί.
 • Διατηρούνται και τα δύο αυτιά δραστηριοποιημένα, με ενδεχόμενη μικρότερη επιδείνωση στην απώλεια της ακοής. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχει ένα μόνο ακουστικό βαρηκοΐας, το γυμνό αυτί τείνει να χάσει την ικανότητά του να ακούσει και να καταλάβει. Αυτό καλείται κλινικά το ακουστικό φαινόμενο στέρησης. Φορώντας δύο ακουστικά, διατηρούνται και τα δύο αυτιά ενεργά.
 • Η ακοή είναι λιγότερο κουραστική και το άκουσμα πιο ευχάριστο. Οι περισσότεροι χρήστες δύο ακουστικών σημειώνουν ότι το να ακούν και να συμμετέχουν στη συζήτηση είναι πιο ευχάριστο με δύο μέσα, αντί για ένα μόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή δε χρειάζεται να αγκομαχήσουν για να ακούσουν με το καλύτερο αυτί. Έτσι, η ακρόαση με διμερή εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει κάποιον να κάνει τη ζωή του πιο ξεκούραστη.
 • Αίσθηση ισορροπημένης ακρόασης. Η διμερής εφαρμογή ακουστικών έχει σαν αποτέλεσμα η ακρόαση να δίνει ένα συναίσθημα της ισόρροπης λήψης ήχου,που είναι επίσης γνωστή και ως στερεοφωνική απόδοση, εν αντιθέσει με τη μονοφωνική ακοή που δημιουργεί μια ασυνήθιστη αίσθηση των ήχων,ακούγοντάς τους σε άλλο επίπεδο ισχύος από το ένα αυτί.
 • Μεγαλύτερη άνεση όταν συμβαίνουν δυνατοί θόρυβοι. Μία χαμηλότερη ρύθμιση ενίσχυσης της έντασης απαιτείται με δύο ακουστικά, από αυτή που απαιτείται με ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Το αποτέλεσμα είναι μια καλύτερη ανοχή στους δυνατούς ήχους.
 • Μειωμένη ανατροφοδότηση και σφυρίγματα. Με χαμηλότερη ενίσχυση της έντασης, οι πιθανότητες ακρόασης ανάδρασης της ενίσχυσης και σφυρίγματος μειώνεται.
 • Εμβοές. Περίπου 50% των ατόμων με εμβοές δηλώνουν τη βελτίωση ή την εξάλειψη τους, φορώντας δύο ακουστικά βαρηκοΐας. Εάν ένα άτομο με εμβοές φοράει ένα ακουστικό βαρηκοΐας στο ένα αυτί, θα εξακολουθούν να υπάρχουν εμβοές στο αυτί που δεν έχει ένα ακουστικό βαρηκοΐας.
 • Προτίμηση των καταναλωτών. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που έχουν απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά θα επιλέξουν δύο ακουστικά, αντί του ενός, όταν τους δοθεί η επιλογή να ακούσουν διμερώς.
 • Η ικανοποίηση των πελατών. Έρευνα με περισσότερους από 5.000 καταναλωτές με απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά που τους εφαρμόστηκαν δύο ακουστικά, απέδειξε ότι είναι κατά πολύ περισσότερο ικανοποιημένοι από τους ανθρώπους που τους εφαρμόστηκε ένα ακουστικό βαρηκοΐας.

Συμπέρασμα

Λογικά, όπως ακριβώς χρησιμοποιείτε και τα δύο μάτια για να δείτε καθαρά, θα πρέπει να έχετε δύο υγιή αυτιά που να ακούσουν καθαρά. Πριν αποφασίσετε για ένα ακουστικό βαρηκοΐας, δοκιμάστε δύο. Ο επαγγελματίας ακοοπροθετιστής σας μπορεί να αποδείξει και σε εσάς τα πλεονέκτημα της διμερούς εφαρμογής, είτε μέσω των ακουστικών (κατά τη διάρκεια της δοκιμής), ή δίνοντάς σας παραδείγματα από την καθημερινότητά σας, που θα αποδεικνύουν τα παραπάνω. Αποφασίστε για τον εαυτό σας!