frequently asked questions

Τι είναι βαρηκοΐα

Γενικά, ως βαρηκοΐα αναφέρεται ο ιατρικός όρος που περιγράφει τη μείωση της ακουστικής οξύτητας του ατόμου και είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, από ειδικούς ΩΡΛ ιατρούς και ακοοπροθετιστές.

Απώλεια ακοής-Ποια είναι τα σημάδια?

Ζητάτε συχνά να σας επαναλάβουν κάτι?

Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μια συνομιλία όταν υπάρχει θόρυβος?

Δυσκολεύεστε όταν μιλούν πολλοί μαζί?

Παραπονιούνται οι γύρω σας ότι βάζετε δυνατά την τηλεόραση?

Έχετε εμβοές (τζιτζίκια) στα αυτιά σας?

Μήπως οι άλλοι διαμαρτύρονται ότι μιλάτε πολύ δυνατά?

Αυτά είναι κάποια σημάδια που πρέπει να σας οδηγήσουν σε ένα ειδικό ιατρό για έλεγχο της ακοής σας. Και να θυμάστε, η απώλεια στην ακοή έρχεται σταδιακά και έτσι εσείς δεν το αντιλαμβάνεστε εύκολα!

Τι είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας?

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι βοηθήματα ακοής υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, που αποκαθιστούν την ακοή μέσω κατάλληλης ενίσχυσης του ηχητικού φάσματος. Κάθε ακουστικό είναι σχεδιασμένο και ρυθμισμένο στις ανάγκες και απαιτήσεις της κάθε πάθησης από ειδικούς ακοοπροθετιστές, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η αποκατάσταση της ακοής σε κάθε περίπτωση.

Ποια είναι τα καλύτερα ακουστικά βαρηκοΐας για εμένα?

Καλυτέρα ακουστικά είναι τα καταλληλά ακουστικά για την πάθηση σας! Δεν είναι σίγουρα καλύτερα μόνο τα πιο ακριβά και βέβαια δεν διαλέγουμε με βάση το σχήμα ή το μέγεθος. Εμπιστευθείτε έναν από τους άριστα εκπαιδευμένους ακοοπροθετιστές μας να σας προτείνουν την σωστή λύση.

Ένα η δύο ακουστικά βαρηκοΐας?

Ο κανόνας είναι να φοράμε πάντα δυο ακουστικά! Φυσικά σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ο ακοοπροθετιστης σας είναι αυτός που θα κρίνει αν πρέπει να φοράτε ένα ή δύο ακουστικά.

Φορώντας και στα δυο αυτιά έχουμε καλύτερο προσανατολισμό, καλύτερη κατανόηση της ομιλίας σε θορυβώδες περιβάλλον ή όταν μιλούν πολλοί μαζί, έχουμε λιγότερη ανάγκη για ενίσχυση, και βέβαια η προσαρμογή μας γίνεται ευκολότερη.

Πρέπει να δοκιμάζω πρώτα τα ακουστικά βαρηκοΐας που θα αγοράσω?

Όπως έχουμε αναφέρει η βαρηκοΐα δημιουργείται σταδιακά σε βάθος χρόνου. Αντίστοιχα όταν βάζουμε ακουστικά, ο εγκέφαλος μας χρειάζεται αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει την νέα κατάσταση. Μια ολιγοήμερη δοκιμή ακουστικών ενδεχομένως να δημιουργήσει λάθος εικόνα στον βαρήκοο και να αναστείλει ή να καθυστερήσει την προσαρμογή αυτή.

Η δοκιμή έχει αξία κυρίως σε έμπειρους χρήστες που μπορούν να αξιολογήσουν τις διαφορές ανάμεσα σε ακουστικά διαφορετικών δυνατοτήτων.

Τα ακουστικά βοηθούν και όταν η βαρηκοΐα είναι μεγάλη?

Υπάρχουν ακουστικά σχεδόν για όλες τις βαρηκοΐες. Όταν όμως η βαρηκοΐα είναι πολύ μεγάλου βαθμού ή έχουμε πρακτικά κώφωση και στα δυο αυτιά, τότε υπάρχει και η λύση του κοχλιακού εμφυτεύματος.

Τι είναι τα κοχλιακά εμφυτεύματα?

Το Κοχλιακό Εμφύτευμα είναι ένα σύστημα αποτελούμενο από δύο μέρη, ένα εσωτερικό που τοποθετείται χειρουργικά και ένα εξωτερικό που τοποθετείται πίσω από το αυτί, σαν ένα οπισθοωτιαίο ακουστικό, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί. Εφαρμόζεται για την κάλυψη πολύ μεγάλων απωλειών στην ακοή, όπου τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας δεν έχουν αποτέλεσμα.  

   Το εξωτερικό τμήμα (επεξεργαστής ήχου), συλλαμβάνει τον ήχο και τον μεταδίδει μέσω μαγνητικής επαγωγής στο εσωτερικό τμήμα, όπου μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα. Το εσωτερικό τμήμα του συστήματος, που στην ουσία υποκαθιστά τη λειτουργία του κοχλία, διεγείρει μέσω ηλεκτροδίων το ακουστικό νεύρο, που μεταφέρει με τη σειρά του τα σήματα στον εγκέφαλο, όπου ο τελευταίος τα αντιλαμβάνεται σαν ήχους.

Έχω βαρηκοΐα, μπορώ να βάλω αργότερα τα ακουστικά?

Τα ακουστικά δεν θεραπεύουν αλλά ούτε και επιδεινώνουν την βαρηκοΐα σας. Σας βοηθούν να ακούτε καλύτερα και άρα να συμμετέχετε σε συζητήσεις, να μην απομονώνεστε και να έχετε γενικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής. Παράλληλα, ο εγκέφαλος διατηρεί την ακουστική του μνήμη, κάτι που αν αφεθεί για μεγάλο διάστημα καθιστά την προσαρμογή με τα ακουστικά βαρηκοΐας πιο δύσκολη.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι η απώλεια ακοής για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει συσχετιστεί από την ιατρική κοινότητα, με την άνοια!

Θα έχω υποστήριξη μετά την αγορά των ακουστικών βαρηκοΐας μου?

Η σχέση του βαρήκοου με τον ακοοπροθετιστή του δε σταματάει στην αγορά των ακουστικών. Είναι μία σχέση εφόρου ζωής! Οι ειδικοί ακοοπροθετιστές μας είναι πάντα δίπλα στον βαρήκοο χρήστη, για οτιδήποτε χρειαστεί σχετικά με τα ακουστικά, όπως αναπροσαρμογή των ρυθμίσεων σε περίπτωση επιδείνωσης της ακοής, δωρεάν συντήρηση και τεχνικός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των ακουστικών, καθώς και για την επίλυση οποιασδήποτε απορίας και δυσκολίας αντιμετωπίσετε σχετικά με τη χρήση τους.

Αναζήτηση

Καταστήματα